≫ 

Planinu u Srbiji u obliku latiničnog slova S prati legenda o dva pobratima, potoku i kamenu

Rešili su da odmere snagu i spretnost...

  • 0
Planina Golija Foto: Wikimedia/Olja Simović

Planina neobičnog oblika, sličnog latiničnom slovu S, proteže se u dužini od oko 30 kilometara na području jugozapadne Srbije. Golija je od Novog Pazara udaljena oko 30, a od Ivanjice oko 40 kilometara.

Legenda o najvišem vrhu planine Golije

Na nadmorskoj visini od 1.833 metra se nalazi Jankov kamen, zvanično najviši vrh ove zanimljive planine.

Naziv tog vrha, kako navodi lokalna legenda, u vezi je sa pričom dva pobratima, Janka i Rajka. U davna vremena su odlučili da odmere snagu i spretnost, pa su se opkladili ko će pre uspeti da jedan, ne baš tako mali kamen, popenju do vrha ove planine.

I sva je prilika bila da će Rajko pobediti, jer je bio i brži i spretniji od Janka. Čini se da je začas uspeo da odgura kamen skoro do vrha.

Ali kako se približio vrhu, tako je izgubio kontrolu nad kamenom i on se survao niz padinu, pravo u potok. Od tada se taj potok u narodu naziva Rajkov potok.

Nasuprot njemu, Janko je bio strpljiv i polako je uspeo kamen da dokotrlja do samog vrha planine Golije. U spomen na taj događaj, najviši vrh ove planine nosi naziv Jankov kamen.

Zašto posetiti Goliju?

Nije baš tako jednostavno na ovo pitanje odgovoriti. Jedni će reći zbog idealne klime, a neki opet zbog prirodnih lepota koje je krase.

Planina Golija Foto: Wikimedia/Žolnaj Stanislav

Poznato je da boravak na ovoj planini pogoduje osobama koje pate od čestih bronhitisa, ali i obolelima od emfizema pluća i astme. Osim ljudima koji imaju poteškoća sa anemijom, borravak na Goliji može pomoći i svima, koji imaju različita oboljenja krvi.

Turistički potencijal Golije je na visokom nivou. U toku prethodne decenije je ova planina obogaćena i ski stazama, što je odlična vest za sve ljubitelje zimskih sportova, s obzirom na to da sneg na Goliji zna da potraje čak i do juna meseca.

Početkom ovog veka je Park prirode Golija stavljen pod zaštitu Vlade Republike Srbije, kao prirodno dobro izuzetnog značaja prve kategorije.

planina Golija Foto: RINA

Posebna atrakcija je i Rimski most, koji je smešten podno Golije. Pretpostavlja se da potiče iz perioda vladavine dinastije Nemanjić.

Na 1.495 metara nadmorske visine, na vrhu Okruglica se nalazi jedno, posve neobično jezero. Nazvano je Nebeska suza, a specifično je po tome što je nastalo 1974. godine, nakon zemljotresa, koji je pogodio Rumuniju.

planina Golija Foto: RINA

Jezero u obliku trougla se, takođe nalazi na ovoj planini. Sakriveno u gustoj šumi četinara, Dajićko ili Tičar jezero je smešteno na putu između Kumanice i Belih Voda.

Crkva svetih vračeva Kozme i Damjana, kao i Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg u golijskom selu Pridvorica, ali i Gradački krst su svakako znamenitosti ove srpske planine, koje ne treba propustiti.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA