≫ 

Iz vremena starih Rimljana: Najbogatije banjsko lečilište u Srbiji sa čak 37 izvora lekovite vode

Temperatura vode se kreće u rasponu od 22 do 65 stepeni Celzijusovih

  • 1
Lukovska banja

Printskrin: Youtube/Lukovska Banja

Ostaci kupatila koje je svojevremeno koristio srpski kralj Milutin i danas su vidljivi u Lukovskoj banji, kao i materijalni ostaci iz rimskog perioda.

Reč je o najbogatijem banjskom lečilištu u Srbiji, budući da ima čak 37 izvora lekovite vode.

Istorija Lukovske banje

 

Smeštena na istočnoj strani najpoznatije srpske planine, Lukovska banja ima gotovo idealnu klimu. Upravo zahvaljujući Kopaoniku, ovo lečilište se može pohvaliti umerenom klimom, sa primesama planinske.

U gornjem delu naselja se nalaze materijalni ostaci, u vidu građevina i cevi, za koje se pretpostavlja da datiraju iz rimskog perioda.

Lekovite vode Lukovske banje su korišćene i u periodu srednjeg veka obilato, ali i kasnije. U jednom turskom dokumentu iz 1575. godine se ona pominje kao Banja Lukova, a u to doba je imala jedan hamam.

Bazen koji je bio namenjen i lečenju bolesnika, ali i kupanju je u ovoj banji uređen krajem 19-og veka, a tek vek kasnije je u banji osvanulo i prvo kupatilo, izrađeno od dasaka.

Iako nije bilo dovoljno kupatila u to doba, znajući za lekovitost voda Lukovske banje, mnogi ljudi su dolazili da se u njoj okrepe.

Tek po završetku Drugog svetskog rata je banja dobila i prvo modernije kupatilo, u okviru koga su se nalazili odvojeni bazeni za žene i za muškarce.

Sa gradnjom hotela Kopaonik, na samom kraju prošlog veka, Lukovska banja doživljava ekspanziju u turističkom smislu.

Lukovska banja

Printskrin: Youtube/Lukovska Banja

Banja sa najviše lekovitih izvora u Srbiji

 

Temperatura vode na ukupno 37 izvora, koliko ih broji Lukovska banja, kreće se u rasponu od 22 do 65 stepeni Celzijusovih.

U delu nazvanom Donja banja se nalazi 17 izvora lekovite vode, a u Gornjoj banji ih je ukupno 20.

Generalno, boravak u ovoj banji ima mnogo blagodatan uticaj na celokupan organizam. A lekovite vode se mahom koriste za kupanje, mada je lekovito i banjsko blato i to naročito za oboljenja kože, ali i za reumatska oboljenja.

U pomenutom hotelu postoji i wellness, mada je i sama šetnja kroz banju, ali i uživanje u banjskom vazduhu dovoljno za poboljšanje stanja organizma u celosti.

Okolina Lukovske banje

 

Budite uvereni da vam u Lukovskoj banji neće biti dosadno, bez obzira koliko da u njoj boravite. Pored šetnji kroz samu banju, imate opciju i da upoznate njenu okolinu.

Osim vidikovca Treska, koji se često karakteriše kao najbolji i najlepši u celoj oblasti, u neposrednoj blizini Lukovske banje se nalazi i crkva posvećena Svetom Đorđu. Smeštena je na vidikovcu, poznatom kao Nenadov kamen, koji se nalazi na 975 metara nadmorske visine.

U neposrednoj blizini banje se nalazi i čuvena atrakcija ovog dela Srbije, Đavolja varoš.

Video: Čudotvorni izvor u kanjonu Rače

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA