≫ 

Seoski turizam u Srbiji dobio veliku šansu: U ovom magičnom selu se već traži mesto više

U dragačevskim brdima već se traži mesto više, čist vazduh i zdrava hrana glavni aduti vrednih domaćica

  • 3
Gornja Kravarica foto: RINA

I dok je korona virus zatvorio brojne velike hotele i poznate turističke centre, šansu su sada dobili delatnici koji su se odlučili za seoski turizam. Olivera Radičević u dragačevskom selu Gornja Kravarica za vreme vanrednog stanja nije primala goste, ali se sada za letnju sezonu već traži mesto više.

- Deset godina se bavimo seoskim turizmom i nikad potražnja nije bila veća nego sada. Ubrzano vršimo sve pripreme, čišćenje i dezinfekciju, kako bi svi koji se odluče za odmor na selu, mogli biti bezbrižni i vreme provoditi u odsustvu straha od korona virusa - kaže za RINU, Olivera.

U ovom etno-kompleksu prethodnih godina najredovniji su bili gosti iz inostranstva. Dobar glas, daleko se čuje, pa ni opasni virus neće srečiti turiste iz dalekih zemalja da posete Dragačevo.

- Već imamo dogovorene grupe gostiju iz Rusije, ali videćemo kako će se to odvijati s obzirom na epidemiju. Nadamo se da će ovu sezonu živom održati domaći gosti, jer zbog cele situacje manje će se putovati u inostranstvo. Ovde postoje apartmani i može se napraviti i socijalna i fizička distanca ukoliko gost to želi, sve je odvojeno, imamo dve tri celine, ogromno je prostranstvo - kaže ova domaćica.

Čist planinski vazduh, netaknuta priroda i zdrava domaća hrana ono je što odlikjue srpski seoski turizam. Olivera u šali kaže da se u Gornjoj Kravarice svi restartuju za maksimalno dva dana.

- Svi gosti ovde mogu da se oprobaju i u obavljanju seoskih poslova ili spremanju hrane. Uvek ima posla, beru se maline, zaliva cveće, pravimo naš domaći sir i kajmak, suhomesnate proizvode. U dogovoru sa gostima, a vrlo često i zajedno spremamo sve obroke, od domaćih proizvoda. Supa koju spremamo za ručak je od pileta, koje je tog jutra šetalo po travi u dvorištu - rekla je Olivera.

Etno-kompleks u Gornjoj Kravarici nalazi se se na desetak kilometara od centra Guče, ušuškan je između dragačevskih brda, a povoljna klima i vetrovi, od ovog mesta stvaraju specifičnu vazdušnu banju.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zolika

    20. maj 2020 | 17:26

    Da, naravno. Žarko želim da se smaram danima u nekoj zabiti.

  • Milan

    21. maj 2020 | 21:31

    Lepo ovo izgleda, samo što bih ja radije kupio vikendicu negde, pa išao na svoje. Ni mene ne privlači baš zabit, kako reče Zolika, u komentaru pre mene. Ja bih da mi solis nekretnine nađu neki placić na Fruškoj gori, pa da tamo postavim montažnu kućicu, i Bog da me vidi. Onda lepo mogu da idem kad hoću i ostanem koliko hoću. Uživancija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA