≫ 

Poseta svetinji: Ako želite da prenoćite u manastiru, postoji procedura koju morate da ispoštujete

Svi su podeljeni na muške i ženske...

  • 1
Sveti bor, manastir Nikolje,:Čačak Manastir Nikolje kod Čačka / Foto: Rina.rs

Obilazak manastira u svrhu turizma nije baš na glasu, jer poseta bilo kojoj svetinji ipak treba da bude iz drugačijih pobuda. Naravno da to ne znači da ne treba upoznati blago naše zemlje, ali svakako treba imati na umu da dolazite na sveto mesto.

Pojedini srpski manastiri nude i mogućnost konačenja. Međutim, da biste imali priliku da prenoćite u većini manastira, morate znati i da postoji procedura, koju biste morali da ispoštujete.

U principu, retko koji manastir omogućuje konačenje "na bum", što bi se reklo. Tačnije, većina ih na svojim zvaničnim internet prezentacijama navodi jasna uputstva za one vernike koji imaju želju ili potrebu da prenoće u izvesnoj svetinji.

Konačenje u srpskim manastirima

Ako želite da se ove godine okrenete upoznavanju sa srpskim manastirima, prvo što morate znati jeste da su svi oni u osnovi podeljeni na muške i ženske.

Upravo iz tog razloga, pojedini manastiri dozvoljavaju samo muškarcima ili samo ženama da prespavaju u manastirskim konacima.

Ali šta ako idete porodično ili sa supružnikom, pitate se?

I ta poteškoća je rešena, na dobrobit svih. Naime, ako posećujete muški manastir na primer, onda muškarci imaju pravo da prespavaju u manastirskim konacima. A žene, odnosno devojke i deca ženskog pola, u tom slučaju bivaju upućene obično u kuću u okolini manastira, čiji domaćini su se obavezali da će prihvatati manastirske goste po potrebi. Naravno da isto važi i za ženske manastire, samo obrnuto.

Manastir Sretenje Manastir Sretenje / Foto: Wikimedia/Vladimir Mijailović

Postoje i manastiri koji imaju konake namenjene i muškarcima i ženama. Ali morate znati da su ti konaci uvek odvojeni. Dakle, budite uvereni da vam neće biti omogućeno da zajedno sa mužem ili ženom konačite u istoj prostoriji u okviru manastira.

Postupak je u svakom manastiru drugačiji, ali većina ih podrazumeva prethodno "rezervisanje" smeštaja. Da budemo precizni, nije to klasično rezervisanje, već jednostavno najava monasima da želite da ih posetite, kojom prilikom je potrebno da navedete i kog datuma ćete doći. U većini slučajeva je omogućeno noćenje u manastiru od jedne do tri noći, ali to opet zavisi od manastira i organizacije u okviru njega.

Nije to samo noćenje

Noćenje u manastiru svakako nije samo puko noćenje, kao na primer u nekom hotelu. U zavisnosti od potreba manastirskog bratstva ili sestrinstva će zavisiti da li će gosti dobiti neko zaduženje i koje će to biti.

Podrazumeva se da se očekuje od svakoga, ko želi da konači u manastiru i da prisustvuje službi.

Manastir Gradac Manastir Gradac / Foto: Wikimedia/Misa.stefanovic.07

Koliko košta noćenje u manastiru?

Pojedini manastiri, naročito oni poznatiji, naplaćuju uslugu noćenja. Koliko god se to vernicima dopadalo ili ne, tako je.

Istina, to je mahom pristupačna cena, ali je dodatna poteškoća u takvim manastirima i potražnja, tako da je potrebno ranije da osigurate smeštaj.

Sa druge strane, u onim manjim manastirima se najčešće usluge noćenja ne naplaćuju i prilično lako je moguće najaviti posetu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    31. maj 2020 | 22:25

    OBAVEZNO POSETITI MANASTIR SV ROMANA,MESTO ĐUNIS KOD RIB BANJE TJ KRUŠEVCA,TO JE OSTROG U SRBIJI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA