≫ 

Da li znate koja je jedina reka u Srbiji koja cveta?

  • 6
Biserno ostrvo, Tisa

Biserno ostrvo / printscreen / youtube / deja krstic

Najduža pritoka reke Dunav izvire na Karpatima u Ukrajini. Zatim Tisa teče kroz Mađarsku, Rumuniju i Slovačku, te Srbiju, da bi se u Dunav ulila u blizini Starog Slankamena.

Ukupna dužina ove reke je blizu 1.360 kilometara, a plovna je na skoro polovini toka u dužini od oko 530 kilometara. Kroz našu zemlju protiče u dužini od 164 kilometra.

Osim Sente i Bečeja, na Tisi leže i Kanjiža i Segedin, ali i drugi gradovi. U Srbiji je Begejski kanal povezuje sa rekom Tamiš, a sa Dunavom je vežu Veliki i Mali bački kanal.

Fenomen koji postoji samo u Srbiji

 

Iako protiče kroz 5 država, samo u delu toka kroz našu zemlju je vidljivo takozvano cvetanje Tise, koje se smatra prirdonim fenomenom.

Jednom u toku godine, a u mesecu junu, tok ove reke preplave rojevi insekta poznatog kao Tiski cvet. Zapravo, ranije je on obitavao u skoro celom toku reke Tise, a sada ga ima samo u Srbiji i retko gde u Mađarskoj. U svetu se ovaj insekt može videti još samo u na kineskoj reci Jang Ceng Jang.

Iako se svake godine cvetanje Tise događa u junu mesecu, zapravo nikada se ne zna kog datuma će to tačno da se desi. A celokupan prirodni fenomen traje tek nekoliko sati.

Manifestacija „Kada Tisa cveta“

 

Svake godine su Novi Bečej, Senta i Kanjiža domaćini manifestacije simbolično nazvane Cvetanje Tise ili Kada Tisa cveta.

Događaj se organizuje u junu mesecu, a u zavisnosti od vremenskih prilika i procene stručnjaka se blagovremeno definiše i datum.

Kako izgleda cvetanje Tise?

 

Zanimljv je naziv insekta koji je zaslužan za ovu pojavu, jer zaista tom prilikom Tisa izgleda kao da je prekrivena brojnim cvetovima.

A ustvari je Tiski cvet specifičan insekt, koji tri godine pre izlaska na površinu živi u mulju ove reke. Fenomen cvetanja Tise je zapravo razmnožavanje tog insekta. U tih nekoliko sati, mnoštvo Tiskih cvetova izlazi na površinu, kako bi položili svoja jaja. Nakon toga oni umiru.

Legenda o ispunjenju ljubavnih želja

 

Među starijim meštanima Novog Bečeja i uopšteno, gradova koji imaju tu sreću da se u tom delu toka reke odvija ovaj fenomen, se može čuti legenda da se u trenutku cvetanja Tise ispunjavaju ljubavne želje.

Zato se mnogi posetioci ove manifestacije odlučuju da svoje želje zapišu i spuste i u vode Tise kada ona cveta. Za tu prigodu se ljubavne poruke stavljaju u specijalne čamčiće pripremljene od licidarskih srca, na kojima se nalaze i zapaljene svećice.

Da li se želje zaista ispunjavaju ili ne, to ne znamo. Ali da je cvetanje Tise fenomen koji vredi posmatarti, u to smo sigurni.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Z

    6. jun 2020 | 21:04

    TISA

  • Ilova RS

    7. jun 2020 | 00:03

    Nije tačno da postoji samo u Srbiji. U Republici Srpskoj isto tako postoji rijeka koja svake godine cvjeta. Zove se Ukrina. Protiče kroz Derventu i uliva se u Savu kod Bosanskog Broda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA