≫ 

Gde se nalaze najlepše plaže u Srbiji? Posetite ova 3 mesta i nećete se pokajati

Pojedina su lepo uređena i posetiocima nude mnoge zabavne sadržaje, dok su druga poznata kao raj za ribolovce i avanturiste

  • 23
Srebrno jezero Srebrno jezero / Foto: Wikimedia/Ant83

Sigurno je da nema toga ko nije do sada uvideo da je Srbija bogata izuzetnim prirodnim lepotama. Možda je trenutno aktuelna pandemija korona virusa dobar trenutak da se sa njima upoznamo.

Ukoliko ste odlučili da ove godine letujete u Srbiji, trebalo bi da znate da se u našoj zemlji nalazi mnoštvo što prirodnih, što jezera koja su nastala veštačkim putem.

Najpoznatija su Belocrkvanska jezera, Đerdapsko, Zlatarsko i Palićko, kao i Srebrno jezero i Borsko. Treba pomenuti i Vlasinsko, Zvorničko i Belo, te jezero Gazivode.

Pojedina su lepo uređena i posetiocima nude mnoge zabavne sadržaje, dok su druga poznata kao raj za ribolovce i avanturiste.

Srebrno jezero

Jedno od jezera koje vrlo često posećuje značajan broj turista nalazi aw u blizini Velikog Gradišta. Od Beograda je udaljeno tek oko 110, a od Novog Sada oko 190 kilometara, dok ga od Niša deli oko 230 kilometara.

Površina ovog veštačkog jezera je oko 4 km², a prosečne je dubine oko 8 metara.

Besplatan parking sa dovoljno mesta se nalazi u neposrednoj blizini jezera, a ponuda smeštaja je na sasvim zadovoljavajućem nivou.

Plaža na Srebrnom jezeru je podeljena na dva dela i lepo uređena. Prekrivena je šljunkom i možete odabrati da li ćete koristiti lični ili plažni inventar koji je dostuapn, pa ćete u skladu sa time odabrati i deo plaže na kome ćete boraviti.

Na plaži možete iznajmiti pedalinu ili uživati u omanjem akva parku.

Gastronomska ponuda je takođe na zadovoljavajućem nivou.

Perucac, perucacko jezero, Bajina Basta Perućac / Foto: Telegraf

Jezero Perućac

Pontonska plaža na ovom jezeru, koje je od odmarališta Mitrovac na planini Tari udaljeno 10-ak kilometara, posebno je interesantna i lokalnom stanovništvu, ali i turistima.

Ova plaža se nalazi pod upravom Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta, koje i obezbeđuje spasioce.

Osim tuševa i kabina za presvlačenje, na plaži jezera Perućac se nalaze i omanji bazeni namenjeni najmlađim kupačima.

Ukoliko želite da obiđete okolinu, u toku letnje sezone je dostupna i vožnja brodom do Višegrada.

Uz samu plažu se nalazi i odličan restoran.

Belocrkvanska jezera Belocrkvanska jezera / Printskrin: YouTube/Regionalna TV Banat Vršac

Belocrkvanska jezera

Čak 6 jezera se nalaze nadomak Bele crkve i posebno su atraktivna tokom letnjih meseci.

U okolini Glavnog jezera su dostupni mnogi sadržaji, poput skakaonica i igrališta za vaterpolo.

Na betoniranoj plaži tog jezera se nalaze i ležaljke i suncobrani, kao i tuševi.

Zanimljivo je i jezero nazvano Šljunkara, na kome se nalazi i omanje ostrvo.

Na zadovoljavajućem nivou je i gastronomska ponuda na Belocrkvanskim jezerima, a moguće je ovde i iznajmiti smeštaj.

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote srpskih mora

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beban

    23. jun 2020 | 16:43

    Borsko jezero je veštačko jezero izgrađeno 1959. godine podizanjem betonsko-zemljane brane i akomulacijom voda manjih okolnih reka Valja Žoni, Marecove i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre. Voda jezera je primarno namenjena industrijskim pogonima Rudarsko-topioničarskog basena u Boru, ali je ubrzo po izgradnji zbog prirodnog okurženja, listopadnih i četinarskih šuma, brojnih rekreativnih sadržaja i blizine gradu postalo glavna destinacija za odmor i relaksaciju ne samo Borana, već i građana čitavog istočnog dela Srbije.

  • Vera

    23. jun 2020 | 16:04

    Palićko jezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosečna dubina jezera je 1,9 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže. Jezero je inače, podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25 °C. Palić se inače odlikuje umereno kontinentalnom klimom i prosečno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje, a prosečna letnja temperatura vazduha iznosi oko 20 °C. Najčešći pravac vetrova je severozapad-jugoistok. Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25 °C. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

  • Drakče

    23. jun 2020 | 15:52

    U Vlasinsko jezero se uliva čak šest reka: Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka, sa svojim pritokama. Smešteno je na istoimenoj visoravni, na 1210 metara nadmorske visine, a okružuju ga planine Gramada, Vardenik i Čemernik. Najviši vrh u okolini je na Besnoj kobili, na nadmorskoj visini od čak 1922 metara.Jezero je dugačko 12km, a široko između 1 do 3 kilometara, dok dubina doseže čak 35 metara. Obim čitavog, prilično razuđenog jezera je oko 36km, a oko njega ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći je Biljanin zaliv. Jezero je dovoljno veliko da ima i poluostrva, a neka od najistaknutijih su Bratanov Del, Pejčinov Klad i Zanoga. Vlasinsko jezero se, zbog čistog vazduha i nezagađene prirode, kao i zbog pogodnih karakteristika klime u okviru koje se nalazi, s pravom naziva fabrikom crvenih krvnih zrnaca. Poznato je da boravak na ovom jezeru pozitivno utiče na pušače, astmatičare, anemične osobe, i sve one koji žele da poprave svoje zdravlje i kondiciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA