≫ 

Neverovatan fenomen koji dovodi turiste u Srbiju: Pogledajte kako izgleda ples tiskog cveta

Bajkoviti prizor jedinstven samo za Srbiju

  • 2
Cvetanje Tise Cvetanje Tise / Foto: Tanjug/AP

Cvetanje tiskog cveta je jedinstven prirodni fenomen koji se događa celim tokom reke Tise. Neverovatna atmosfera, praćena romantičnim ritualom puštanja plutajućih sveća da gore u reci, privlači sve više ljudi iz Srbije, ali i regiona, da posete Novi Bečej i uživaju u nesvakidašnjem događaju.

Svake godine od proleća do početka leta neverovatni prirodni spektakl transformiše reku Tisu. Milioni leptira tiski cvet (Palingenia longicauda) izdižu se iz reke, lepršaju po površini vode,  lete u rojevima i pare se, i sve to u samo nekoliko sati.

Jedinstveni događaj koji traje tri do četiri dana, često se naziva "cvetanjem Tise" i spada među najfascinantnije prirodne pojave.

Tisin cvet (Palingenia longicauda) je drevna vrsta insekata, najveća je vrsta leptira u Evropi, veličine oko 12 cm.

Za razliku od većine leptira, odrasli tisini cvetovi nikada ne napuštaju vodu.

Insekt provodi većinu svog života (tri godine) razvijajući se kao larva u blatu na dnu reke. Nakon što izađu na površini mužjaci imaju samo nekoliko sati da pronađu ženku i pare sa njom pre nego što umru.

Cvetanje Tise zapravo predstavlja ples insekata, u kojima se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i odlaganja jajašca prvo umire mužjak, a zatim i ženka...

Nakon parenja, ženke lete iznad površine reke nekoliko kilometara uzvodno. Jajašca se spuštaju na dno i nakon 45 dana izležu se larve koje kopaju tunele u blatu formirajući guste kolonije. Nakon tri godine, larve se probijaju na površinu i pojavljuje se odrasli leptir.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by B (@bogiangalet) on

Iznenađujuće veliki insekti plešu iznad površine reke, prekrivajući obalu reke i bilo koju drugu dostupnu površinu, uključujući automobile, puteve i ljude.

Legenda koja kaže da se u vreme cvetanja Tise, onima koji puste zapaljene svećice na liciderskom srcu, ispunjavaju ljubavne želje.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nada

    19. jun 2020 | 20:45

    Tačno js tako kako je opisano. Šteta što niste večeras bili prisutni da vidite SMEĆE koje pliva po Tisi, i pored svog smeća leptiri igraju svoj poslednji ples.

  • Voja

    19. jun 2020 | 21:21

    Ima toga i na kolubari ali zbog velike tražnje ribolovaca ovog leptira hvataju na najlon foliju i svetlo tako da 160 kg ulove dok ovaj proces traje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA