≫ 

Leto u Beogradu: Zanimljiva mesta koja možete posetiti ako ste "zarobljeni" u prestonici

"Leti, Beograd treba srkati na slamku", napisao je Momo Kapor u knjizi "Magija Beograda". Baš tako se može upiti sva njegova lepota i videti sve ono što inače naš divni grad nudi

  • 5
Trg Republike, Beograd Foto: Nikola Tomić

U bilo koje doba godine da boravite u Beogradu, uvek možete naći ono nešto što će vas opčiniti. Toga su svesni i mnogi, koji su rođeni u prestonici. I, uprkos značajnim promenama, ne da se njihov rodni grad, jer njegov duh opstaje.

Ako budete te sreće da imate mogućnost da u prestonici boravite u toku leta, imaćete i priliku da upoznate ono lepše lice Beograda. Posebno sada, tokom pandemije, kada je i nešto manja frekvencija ljudi.

Leti, Beograd treba srkati na slamku, napisao je Momo Kapor u knjizi Magija Beograda. Baš tako se može upiti sva njegova lepota i videti sve ono što inače naš divni grad nudi.

More u Beogradu

Uobičajeno je da se jezero Ada Ciganlija naziva Beogradskim morem. Nekima se, ipak ne dopada ideja da se rashlade tokom leta u jezerskoj vodi, iako se ona redovno prečišćava i kontroliše.

Budući da se sa obe strane jezera nalaze brojni kafići i restorani, to nema razloga da čak i ako se ne kupaju, ne posete Adu.

U blizini se od skoro nalazi i prostrani tržni centar, koji je poznat po terasi, sa koje se pruža sjajan pogled.

Ada safari i takozvano Robinzonovo ostrvo za najmlađe, kao i tereni za golf su dodatne atrakcije, koje upotpunjuju boravak na Beogradskom moru. Oko jezera postoje lepo uređene pešačke i biciklističke staze, a posetiocima je na raspolaganju i mogućnost iznajmljivanja bicikala.

Ada Ciganlija Ada Ciganlija / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šetnja Beogradom

Da biste upoznali neki grad, potrebno je da zavirite u one skrivene kutke. A njih u Beogradu ima sasvim dovoljno i za svačiji ukus.

Nemojte ići uobičajenim turističkim rutama, već otiđite recimo do Kosančićevog venca i posetite najstariju kafanu u Beogradu. A onda prošetajte dorćolskim ulicama i spustite se niz Velike stepenice. Biće dovoljno da shvatite zbog čega Beograđani vole svoj grad i to ne kriju.

Beogradska izletišta

U blizini grada se nalazi i planina Avala, prepoznatljiva po tornju. U toku leta je poseta ovoj planini odličan izbor, jer ćete se tamo sigurno malo rashladiti.

Topčider i Košutnjak su delovi grada koji su puni zelenila i u kojima ćete sigurno uživati u vrelim letnjim danima. Tu je i Tašmajdanski park, kao Pionirski i park Kalemegdan, sa svim svojim lepotama.

Avala, Beograd, Spomenik Avala, spomenik Neznanom junaku / Foto: Wikipedia/Ujambor

I još nešto...

Imajte na umu da je Beograd čaroban grad, koji godišnje posećuje na stotine hiljada turista iz celog sveta.

Naravno, sve je to trenutno drugačije, zbog aktuelne pandemije.

Ali uprkos tome, prestonica naše zemlje može da se pohvali brojnim atrakcijama, koje su čak i u ovom trenutku naročito interesantne.

Poznata je boemska četvrt Skadarlija, u kojoj se osim brojnih čuvenih prestoničkih kafana, nalazi i kuća Đure Jakšića, recimo. Ne treba zaboraviti ni muzeje Beograda, a ni građevine poput Doma narodne skupštine, ali i gradske trgove i fontane, kao i čuvenu knez Mihailovu ulicu.

Nema sumnje da će svako naći barem nešto po čemu će mu Beograd ostati u sećanju!

VASKRS MERE BEOGRAD Skadrlija / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA