≫ 

Kao na Tajlandu: Ovaj magični vodopad je skrivena lepota istočne Srbije

Postoji verovanje da je preko ovog područja prolazio kraći put koji je u doba cara Trajana vodio do čuvenog Rimskog puta

  • 0
Vodopad Blederije Printskrin: Youtube/ Milan Stojković

Jedna od skrivenih lepota Istočne Srbije je i vodopad Blederije, do koga se istina ne stiže baš tako lako, ali vredi svakog truda.

Izvor istoimene reke je udaljen oko 2 kilometra od vodopada. Visina vodopada je oko 7 metara i najbolje je posetiti ga sa proleća, jer je tada najbogatiji vodom. Ako pogodite pravi trenutak, imaćete priliku da vidite i manji vodopad, koji se nalazi sa strane, kad ima više vode.

Kako do Blederijskog vodopada?

Oko 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka je udaljen vodopad Blederija. Iako put do njega baš i nije naročito sređen, oni koji su imali priliku da ga posete su saglasni da jeste vredno malo se pomučiti.

Od Kladova bi trebalo da krenete u pravcu Brze Palanke, sve dok na ulazu u to mesto ne primetite, doduše ne baš lako uočljiv, natpis da se vodopad Blederija nalazi desno. Odatle vas put vodi do sela Reka. Nemojte biti izneađeni što vrlo brzo nailazite na zemljani put.

Ono što je posebno nezgodno su i dva omanja, prilično uska mosta, koja morate preći. U jednom trenutku ćete naići i na potok, preko koga bi trebalo takođe da pređete.

Do Blederijskog vodopada možete stići samo peške. Na svu sreću, pešačenje neće trajati dugo, ali put jeste nezgodan, te se savetuje da budete naročito obazrivi.

Ali sve to ćete zaboraviti kada ugledate lepotu ovog vodopada.

Vodopad Blederije Printskrin: YouTube/Srboljub Petkovic

Skriveni dragulj Istočne Srbije

Razlog zbog koga se upravo ovaj vodopad izdvaja po lepoti jeste što se voda sliva preko stepenika od sedimentnih stena, koji je u obliku potkovice. Zahvaljujući tome se vodopad Blederija sliva u vidu zavese, a kada je naročito bogat vodom, pojavljuju se i manji vodopadi sa strane.

Na izvoru reke Blederije, koji je udaljen od vodopada tek oko 2 kilometra je voda izuzetno hladna, a na području do vodopada je nešto toplija i procenjuje se na oko 17 stepeni.

Postoji verovanje da je preko ovog područja prolazio kraći put koji je u doba cara Trajana vodio do čuvenog Rimskog puta.

U neposrednoj blizini vodopada se nalazi i vrelo Sokolovica i pećina, kao i takozvana vodenica potočara.

Vodopad Blederije Printskrin: YouTube/Srboljub Petkovic

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA