≫ 

Obnovio ga je knez Miloš za pokoj majčine duše: Manastir koji je čuvao mošti Stefana Prvovenčanog

Srpski vlastelin je dao da se sazida u znak zahvalnosti Bogu što nijedna od muških glava sela nije stradala u Kosovskom boju...

  • 1
Manastir Vracevsnica, Srbija Manastir Vraćevšnica / Foto: Wikipedia/BrankaVV

Srpski vlastelin, Radič Postupović, u doba despota Stefana Lazarevića je bio prvi kome je dodeljena titula čelnika, da bi u doba vladavine despota Đurđa Brankovića stekao titulu velikog čelnika.

U svojoj zadužbini, manastiru Vraćevšnici je i sahranjen, kako se pretpostavlja, neposredno pre 1456. godine.

Manastir posvećen Svetom Đorđu

Nadomak istoimenog sela se nalazi manastir Vraćevšnica, za koji se pretpostavlja da je sagrađen u prvoj polovini 15. veka.

Danas se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Po narodnom predanju, srpski vlastelin je dao da se sazida ovaj manastir u znak zahvalnosti Bogu što nijedna od muških glava sela Vraćevšnica nije stradala u Kosovskom boju.

U doba turske vladavine ovim prostorima, manastir je značajno oštećen, ali je obnovljen u drugoj polovini 16. veka. Nakon toga, biva obnovljen i u prvoj polovini 18. veka, a tom prilikom je urađen i novi živopis, te se prvobitne freske ostale ispod njega.

Crkva Svetog Djordja Đorđa u manastiru Vracevsnica, Srbija Crkva Svetog Đorđa / Foto: Wikipedia/BrankaVV

Zanimljivosti o manastiru Vraćevšnica

Mošti kralja Stefana Prvovenčanog, a potonjeg monaha Simeona, u ovaj manastir su doneli monasi iz Studenice u doba početka Prvog srpskog ustanka. Narednih 8 godina su se mošti Svetog Simeona nalazile ovde, a onda su prenete u manastir Fenek, koji se nalazi u Jakovu.

Skupština srpskih ustanika na Veliku Gospojinu 1812. godine je održana upravo u manastiru Vraćevšnica. A dve godine pre toga je tu upriličen i susret vožda Karađorđa i knjaza Miloša Obrenovića, kome su prisustvovali i Dositej Obradović i Spiridon Filipović.

Odluka o proglašenju Kragujevca za prestonicu zemlje je obnarodovana na praznik Đurđevdan 1818. godine takođe u ovom manastiru.

Šumadija X Manastir Vraćevšnica, 2019. Grob baba-Višnje / Foto: Wikipedia/Ванилица

U manastiru se nalazi i natpis koji svedoči o o tome da je 1860. godine srpski knjaz Miloš za pokoj majčine duše obnovio Vraćevšnicu.

Na mestu u manastirskoj porti na kome je sahranjena Višnja, majka Miloša Obrenovića, nalazi se i spomenik, koji je tu postavljen 1901. godine.

Sve do 1935. godine je manastir bio muški, a tada postaje ženski i tako ostaje do današnjih dana.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA