≫ 

Sve aktivnosti i atrakcije Stare planine, a uključuju klisure, vodopade i crkvu u pećini

Jedna od nepravedno zapostavljenih planina u našoj zemlji nosi naziv i Balkanska, a nalazi se na jugositoku Srbije...

  • 0
Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Na 2.376 metara nadmorske visine se nalazi Botev, najviši vrh Stare planine. Brojne izuzetno zanimljive lokacije nalaze se u području Parka prirode Stara planina. Reke i vodopadi, klisure, interesantna crkva u pećini, sve su to atrakcije ovog jedinstvenog kraja koje treba posetiti.

Ako ste raspoloženi za duge šetnje i uživanje u prirodnim lepotama, kojima Stara planina bez sumnje obiluje, sigurno ćete uživati.

Atrakcije Stare planine

Na površini od oko 142 hektara prostire se Park prirode Stara planina i spada u I kategoriju zaštićenih prirodnih dobara u našoj zemlji. Pod zaštitom se nalazi od 1997. godine.

Između sela Pakleštica i Rsovci se nalazi klisura nazvana Vladikine ploče. Ono što je u tom predelu naročito zanimljivo jesu prirodni useci reke Visočice, odnosno takozvani uklješteni meandri. A na području ove klisure sa nalazi čak oko 15 pećina.

Uklješteni meandri se mogu videti i na reci Temištici, a klisura ove reke ima dubinu između 160 i 260 metara.

Na području staroplaninskog sela Donja Kamenica se, osim čuvenog vodopada Bigar koji pojedini meštani zovu i Vodeni mačak, nalazi i crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. U obližnjem selu, Gornja Kamenica se nalazi i manastir posvećen Svetoj Trojici.

Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Jedan od najmanje turistički eksploatisanih lokaliteta na Staroj planini je i Vurnja. Veliki broj zaštićenih i životinjskih i biljnih vrsta se može naći upravo ovde.

A ako želite da uživate u fenomenalnom pogledu na Zavojsko jezero, tu je vidikovac Koziji kamen.

Neobična crkva

Kako je priroda bila vrlo široke ruke prema području Stare planine, tako su se i pojedinci njoj oduživali onako kako su mogli.

Upravo ovde se nalazi i jedna vrlo neobična crkva, koja pripada ataru sela Rsovci. Tačnije, smeštena je u blizini klisure Vladikine ploče.

stara planina Foto: Nemanja Jovanović

Smatra se da ova omanja pećinska crkva, koja je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu datira iz 13 veka, iako se ne zna ko je gradio.

Međutim, nije ona neobična samo po tome što je uklesana u stenu.

Upravo u ovoj crkvici se nalazi jedinstvena freska, na kojoj je predstavljen Isus Hristos bez kose, a koja se u narodu naziva freska Ćelavog Isusa. Pretpostavka je da su za izradu fresaka zaslužni monasi sa Sinaja, koji su ovde u prošlosti boravili.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA