≫ 

Jezero Čepel: Raj za ribolovce i oaza mira na samo 70 km od Beograda

Prelepo jezero nadomak Zrenjanina

  • 0
Jezero Čepel Foto: ilovezrenjanin.com

Jedna od omiljenih destinacija Zrenjaninaca ali i gostiju iz cele Srbije i susednih zemalja je jezero Čepel.

Čepel je jedno od tri jezera na južnom obodu grada u naselju Mužlja koje u žargonu svi podrazumevaju pod zajedničkim imenom „Peskara“.

Međutim uz Čepel ovom kompleksu pripada i tzv „kod Kovačevića – malo jezero“ i velika Peskara „Didula“ kao zvanično gradsko kupalište.

Čepel je kao i ostala jezera nastao pre 50 do 60 godina kada je počela eksploatacija peska i nadolaženje podzemnih voda, a nakon što je eksploatacija prestala jedno vreme bio je pravo ruglo, mesto koje su mnogi zaobilazili ili su tu krišom bacali smeće i šut, piše portal Ilovezrenjanin.

Oko 2004. godine grupa entuzijasta okupljena u Klubu sportskog ribolova „Banat“ za kratko vreme i uz mnogo rada pretvorila je ovo područje u ono što je danas, atraktivnu lokaciju koja mami kako predstavnike ljudske vrste tako i mnogobrojne životinjske vrste, kopnene, vodene, krilate, a ni bogatstvo biljnog sveta nije zanemarivo.

Jezero Čepel Foto: ilovezrenjanin.com

Jezero ima površinu od 10,6 Ha, 18 pozicija za pecanje, poznato je po šaranima i amurima teškim i preko 20 kg

U jezeru žive i tolstolobik, štuka, som, smuđ, bandara, zlatni karaš, babuška, deverika, krupatica, bodorka, linjak i crvenperka. Na jezeru svoj mir imaju i labudovi, galebovi, ćubasti gnjurci i druge vrste ptica.

–  Čepel je raj za ljubitelje prvenstveno šaranskog ribolova, prebogato je ribljim fondom. Ribolovcima je na raspolaganju 18 pozicija, napravljenih i raspoređenih po pravilima Svetske ribolovačke organizacije (FIPSed). To je mesto gde uživaju ne samo ribolovci već i njihovi prijatelji koji ne moraju obavezno da budu i ljubitejli ribolova, članovi porodice i slično ali svi rado provedu dan, dva, sedam ili čak ceo godišnji odmor na nekoj od pomenutih pozicija na kojima je pored ribolova omogućeno i kampovanje – kaže Slavko Čolak potpredsenik KSR „Banat“ jedan od začetnika ideje o revitalizaciji ovog prostora.

Jezero Čepel Foto: ilovezrenjanin.com

Na jezeru važi pravilo „Ulovi, slikaj i vrati“

Epidemija korona virusa ove godine uticala je na mnoge oblasti i ekonomske pokazatelje.

U slučaju jezera „Čepel“ to znači da u ovom periodu ima manje ekipa ili gostiju iz inostranstva ali su zato ribolovne pozicije zauzete ili rezervisane nedeljama unapred jer domaći ribolovci nigde nisu otputovali i svoje vreme provode upravo ovde.

Video: I Srbija ima roze jezero i na sat vremena je od Beograda

(Telegraf.rs/ilovezrenjanin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA