Jedno od najstarijih lečilišta Srbije, na čijem kamenu su se sastajali Hajduk Veljko i Čučuk Stana

A za mlade zaljubljene parove je preporuka da posete i Kamen ljubavi, na kome su se po legendi sastajali hajduk Veljko i Čučuk Stana

  • 0
Sokobanja Akva park u Sokobanji / Printskrin: YouTube/Jovana Jovic

Na obalama reke Moravice, u podnožju planina Ozren i Rtanj, nalazi se jedno od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji.

Ne samo da je u pitanju mesto koje je priroda obilato darivala izvorima lekovite vode, nego je reč i o vazdušnoj banji, upravo zbog položaja koji zauzima.

Koliko košta smeštaj u Sokobanji?

Osim privatnih domaćinstava, u Sokobanji postoji i odličan hotelski smešatj.

Oko 190 evra iznosi 7 noćenja za 2 osobe u smeštaju koji je 400 metara udaljen od centra, počev od 15. avgusta. To je svakako u ovom trenutku najjeftinija opcija.

Iznajmljivanje deluks dvokrevetnog apartmana u samom centru Sokobanje, koji je namenjen smeštaju 3 osobe iznosi oko 290 evra u istom periodu, a na bazi 7 noćenja.

Cena usluge noćenja sa doručkom u Wellness i spa centru Soko terme iznosi po osobi od 3.500 do 5.500 dinara, a vikendom u proseku 500 dinara više. Nešto su povoljnije cene ako se odlučite za 6 i više noćenja, pa tada u zavisnosti od izbora smeštajne jedinice cena varira od 3 do 5 hiljada dinara. Osim navedene usluge, u cenu je uračunato i korišćenje svih sadržaja wellness centra.

U hotelu Nataly spa centar, koji se nalazi u samom centru banje će vas noćenje sa doručkom koštati 4.000 dinara, a polupansion u standardnim apartmanima je 4.600 dinara. Ukoliko odlučite da boravite duže od 3 noći, cene su niže i iznose 3.600 za noćenje sa doručkom, odnosno 4.200 za uslugu noćenja na bazi polupansiona. Deca uzrasta od 5 do 12 godina plaćaju 2.180 do 3 noćenja, odnosno 1.980 za boravak duži od 3 noći. A za uslugu polupansiona 2.830, odnosno 2.630 dinara.

Ne propustite dok ste u Sokobanji

Čak i ako ovo banjsko lečilište posećujete samo zarad odmora, ne bi trebalo da propustite neke od atrakcija koje se nalaze u samom mestu i okolini.

Izletište Lepterija je sasvim sigurno jedna od njih, kao i ostaci srednjevekovnog Soko grada. U samoj banji se nalazi i hamam, tursko kupatilo koje je izgrađeno na ostacima građevine iz roimskog perioda.

U širem centru mesta, nadomak Moravice se nalazi i vrlo lepo uređen park, u kome možete uživati u miru i lekovitom banjskom vazduhu.

Na reci Moravici postoji i nekoliko lepo uređenih plaža.

U blizini Sokobanje je i čuvena planina Rtanj, a svakako možete posetiti i obližnju planinu Ozren, čiji je najviši vrh na 1.118 metara nadmorske visine. Ne propustite ni vodopad Ripaljka, koji se smatra najvišim u našoj zemlji, jer dostiže visinu od čak 11 metara i od 1948. godine se nalazi pod zaštitom države.

A za mlade zaljubljene parove je preporuka da posete i Kamen ljubavi, na kome su se po legendi sastajali hajduk Veljko i Čučuk Stana.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA