≫ 

Doživite svoju avanturu na Zlatiboru

Zlatibor je prepoznatljiv po vrhovima koji se izdižu iznad turističkog centra i predstavljaju idealna ishodišta za planinarenje

  • 13
TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Najviši su Tornik (1496 m.n.v) i Čigota (1422 m.n.v.), ali i usponi do vrhova nešto manje visine kao što su Viogor, Gradina, Crni vrh, Obadovo brdo omiljene su rute planinara. Markirane planinarske staze prilagođene različitim kategorijama planinara, tereni pogodni za sticanje kondicije i vidikovci na vrhovima sa kojih se kilometrima unaokolo pružaju široke vizure, samo su neki od razloga zbog kojih treba da dođete i planinarite na Zlatiboru.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Na najvišem vrhu Zlatibora, Torniku, nalazi se moderan ski centar koji posebno mami goste leti svojim sadržajima i otvoren je svakog dana od 11 do 17.30 časova. Na Torniku imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta: na Avalu, na Durmitor, Jahorinu, Taru, Ribničko jezero, naselje Zlatibor. Tornik je pravo mesto za zabavu tokom letnjih meseci. Panoramska vožnja šestosednom žičarom zaista čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način. A pored nje, gostima su na raspolaganju avantura park, bob na šinama, tjubing staza, zip line, teren za mini golf i multifunkcionalni sportski tereni, veštačka stena za penjanje, električni bicikl, staze za mountin bike i mountin cart, dečije igralište i drugi sadržaji.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Osvajanje vrhova Zlatibora kvadovima i četvorotočkašima, može biti poseban doživljaj koji će vaš boravak na planini učiniti jedinstvenim i nezaboravnim. Zlatibor je pravi izbor za ljubitelje off-road avanture. Mnogobrojne su maršrute kojima se možete uputiti u adrenalinsku avanturu na četiri točka: vožnja ka Torniku, Zlatiborskim jezerima, Semegnjevu, Čigoti, spomeniku na Šumatnom brdu.

Kvadovi i četvorotočkaši mogu se iznajmiti na nekoliko lokacija u turističkom centru Zlatibora, od 30 minuta do najma na dnevnom nivou.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Vrhovi Čigota i Tornik su omiljena izletišta paraglajdere. Zbog pogodnih terena i odgovarajućih vazdušnih struja, paraglajding je jedan od najpopularnijih ekstremnih sportova na Zlatiboru.

Zlatibor se može pohvaliti i terenom za paintball, koji se nalazi na kilometar udaljenosti od centra Zlatibora, pored magistrale i u blizini pešačke staze koja vodi do Spomenika. Teren je dimenzija 80x80 metara, a konfiguracija terena i okruženje borove šume čine ga jedinstvenim u Srbiji.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Sportsko i rekeativno jahanje jedna je od najpopularnijih aktivnosti u kojoj mogu uživati sve generacije. Ovakav vid aktivnosti predstavlja pravi užitak za sve posetioce Zlatibora zbog prelepih planinskih pejzaža i svežeg vazduha. Na pogodnim zlatiborskim terenima u sportskom i rekreativnom jahanju konja može se uživati na dve lokacije: ranč ''Zova'' i ranč ''Farma''.

Ljubitelji adrenalina, brze i bezbedne vožnje na Zlatiboru mogu užvati u kartingu. Karting staza na Zlatiboru nalazi se nedaleko od centra naselja, 300 metara iznad pijace, na idealnoj lokaciji u prirodnom ambijentu borove šume.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

U blizini zlatiborske pijace nalazi se i najveći Avantura park na Balkanu, sastoji se iz šest faza za čije prelaženje su potrebni različiti nivoi sposobnosti. Pored ovog parka, u samom centru Zlatibora otvoren je Avantura i dino park, koji pored replika dinosaurusa, ima mnogobrojne adrenalinske sadržaje dostupne i za najmlađe i za najstarije: zip lajn, veštačka stena, streličarstvo, kvadovi, poligon za rolere, „air soft“ – pucanje iz vernih replika oružja, pikado fudbal...

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Zbog blagih uspona i padova terena vožnja bicikala predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta. Zlatibor je destinacija pogodna kako za rekreativne biciklističke vožnje, tako i za profesionalne bicikliste. Na Zlatiboru postoji veliki broj obeleženih biciklističkih staza različitih težina, od kraćih kružnih staza do dužih i zahtevnijih staza kao što je jedna od najpoznatijih koja povezuje Zlatibor i Mokru Goru. U turističkom centru mogu se iznajmiti bicikli na nekoliko lokacija.

Upravo su različiti sadržaji ono što Zlatibor izdvaja od ostalih planinskih centara. Na zlatnoj planini svako može pronaći svoju avanturu i uživati u letnjim mesecima.

TO Zlatibor

Foto: Promo/TO Zlatibor

Za one koji ipak žele odmor da provedu u miru ili možda uz neku dobru knjigu, na Zlatiboru je otvoren Kulturni centar, u okviru koga posluje biblioteka sa fondom od 3500 knjiga. U ovom savremenom multifunkcionalnom objektu koji se nalazi na samom ulasku na Zlatibor, pored biblioteke gostima i meštanima je na raspolaganju galerija, pozorišna i bioskopska sala kapaciteta 300 mesta, a objekat raspolaže i konferencijskim salama i smeštajnim kapacitetima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    3. avgust 2020 | 14:52

    Bio skoro i mogu vam reći da se ne razlikuje mnogo od Beograda, ne možeš da prodješ od automobila i sve zgrada do zgrade

  • Lepi

    3. avgust 2020 | 15:24

    Ljudi Zlatibor nije samo centar oko jezera prosetajte malo predivno je

  • Maja Kv

    3. avgust 2020 | 16:10

    Obidjite Stopića pećinu i Gostiljske vodopade.Prelepo je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA