≫ 

Zlatiborska sela, oaza mira i zelenila

Zlatibor je planina izuzetne lepote. Veliko prostranstvo blago zatalasane visoravni karakterišu bujni pašnjaci, ispresecani rečicama i potocima. Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama

  • 16
TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Za sve koji žele da pobegnu od svakodnevne gužve i gradske vreve zlatiborska, živopisna i lepa sela su dobro utočište za kvalitetan odmor. U Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Dobroselici, Krivoj Reci, Jablanici ili Šljivovici možete pronaći svoju oazu mira, a uvek gostoljubivi zlatiborski domaćini učiniće da vaš odmor bude nezaboravan.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Sela su dobro saobraćajno povezana sa turističkim centrom Zlatiborom, odgovarajuće su opremljena za smeštaj i boravak gostiju, a očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i tradicionalne vrednosti čine ih autentičnim i privlačnim za goste. Pored očuvane prirode koja ih krasi tu su i mogućnosti za aktivan odmor, za branje lekovitog bilja i šumskih plodova, tu su i otvorena kupališta, sportski tereni…

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju. Pored građevina tradiconalne arhitekture, veliku vrednost imaju i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. Seoske manifestacije, izložbe i stalne postavke lokalnih umetnika, smotre folklora i narodnog stvaralaštva su mogućnosti za upoznavanje tradicije, kulture, izvorne muzike i igara, običaja.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Gotovo svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i upoznati njegova prošlost. Muzej “Staro selo” u Sirogojnu će nas vratiti u daleku prošlost i pokazati način življena u drvenim kućama, u Gostilju je rodna kuća Dimitrija Tucovića, čelnika i vođe socijalističkog pokreta u Srbiji, tu je i čuveni Gostiljski vodopad. U Rožanstvu je interesantna Stopića pećina, dok se u Dobroselici može obići crkva brvnara iz 19. veka i Prerast, u narodu poznat kao Točkovička pećina ili Šupljica. Interesantna je i crkva brvnara u Jablanici, u blizini koje se nalaze sobrašice – drvene trpeze, koje su jedinstvene u ovom kraju zapadne Srbije.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

U Ljubišu, rodnom mestu dečijeg pesnika Ljubivoja Ršumovića nalazi se kupalište Boškova voda sa vajatima za odmor. U Ljubišu se ljubitelji avanture mogu voziti zip lajnom, spuštati niz specijalnu sajlu dužine 550 metara i visoku preko 130 metara i iz jedinstvene perspektive uživati u zlatiborskim pejzažima i netaknutoj prirodi. Tu je i nekoliko restorana sa ribljim specijalitetima, dok je selo Mačkat poznato po jagnjećem pečenju i proizvodnji suvomesnatih proizvoda. Golovo, Semegnjevo i Šiljovica su poznati po otvorenim kupalištima.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Na Zlatiboru trenutno imaju 42 kategorisana seoska domaćinstva, idealna za one koji žele da se bude uz cvrkut ptica, da borave na svežem vazduhu, da šetaju u prirodi, da se druže sa životinjama i odmaraju oči u prijatnom zelenilu.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

Pored udobnog smeštaja ovde ćete naći mir, staze za duge šetnje kroz prelepe seoske predele, znamenitosti prirode i uživati u specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

TO Zlatibor Foto: Promo/TO Zlatibor

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😋

    7. avgust 2020 | 09:37

    E ovo je pravi Zlatibor.

  • Vesna

    7. avgust 2020 | 11:28

    LEPA NASA ZEMLJA SRBIJA

  • Dare

    7. avgust 2020 | 09:31

    Drago mi je da se neko setio da napise ovakav tekst i da Zlatibor nije samo centar vec da se moze uzivati i van centra Zlatibora. Prelepih mesta ima i svakom bi preporucio ako zeli malo da se skloni iz guzve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA