≫ 

Može se u Novi Sad i bez Egzita: Šta raditi za vikend u srpskoj Atini?

Možda nema Egzita, ali Novi Sad je prelep i bez njega

  • 5
Novi Sad

foto: Telegraf.rs

Kako je od Beograda udaljen tek nešto manje od 100 kilometara, tako je Novi Sad jedna od najzanimljivijih destinacija za jednodnevni izlet.

Ipak, posebno mlađi ljudi se odlučuju da posete ovaj grad samo tokom čuvenog EXIT festivala, koji je planirano ove godine da bude organizovan početkom septembra.

Znamenitosti grada Novog Sada

 

Ako bismo morali u jednom tekstu da pomenemo sve znamenitosti nekadašnje Srpske Atine, teško da bismo u tome uspeli. Grad Novi Sad krije mnoge lepote, za koje definitivno nije dovoljan samo jednodnevni obilazak.

Ali svakako ima onih, koje se najčešće pominju.

Jedna od njih je i kuća koja se nalazi u Kisačkoj ulici broj 20. U njoj su boravili Mileva Marić i Albert Ajnštajn u dva navrata i to 1905. i 1907. godine. Tu se nalazi i spomen ploča.

Zvanično najstarija pravoslavna crkva u Novom Sadu je posvećena Svetom Nikoli i poznata je kao Nikolajevska crkva. Osim kao najstarija, ova crkva je poznata i po tome što su u njoj krštena Milevina i Ajnštajnova deca.

Novi Sad

foto: Telegraf.rs

Jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti grada je svakako katolička crkva, koju mnogi nazivaju novosadskom katedralom. Ipak, Crkva Imena Marijinog nije zvanično katedrala, budući da nije sedište Biskupije, ali je sigurno jedna od najupečatljivijih građevina u centru Novog Sada.

Naravno da je nemoguće posetiti Srpsku Atinu, a ne prošetati Zmaj Jovinom ulicom i ne videti jevrejsku bogomolju, Gradsku kuću i hotel Vojvodina, ali i Srpsko narodno pozorište, zgradu Matice Srpske, spomenik čika Jovi Zmaju i Svetozaru Miletiću, te Dunavski park i mnoge druge znamenitosti.

Pogled na Novi Sad

 

A kakav bi to izlet bio, ako ne biste posetili Petrovaradinsku tvrđavu, sa koje se pruža fenomenalan pogled na Novi Sad.

Nekako se turisti najčešće fotografišu pored kule sa satom, koja se nalazi na Petrovaradinu i koja je sasvim sigurno jedan od simbola grada Novog Sada. A samo oni informisaniji znaju da je to ustvari takozvani Pijani sat.

O čemu se radi? 

 

Novi Sad

foto: Telegraf.rs

Iako u principu pokazuje tačno vreme, ovaj sat je taj epitet zaslužio zbog pogrešno postavljenih kazaljki. Na njemu, velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Suprotno od uobičajenih satova.

Kako je sat pristigao u Novi Sad nedugo nakon što je nekadašnja Racka varoš dobila taj naziv i stekla status Slobodnog kraljevskog grada, namera carice Marije Terezije je bila da omogući ljudima s one strane reke da mogu da vide koliko je sati. A kako su u to vreme sati bili mnogo važniji, a ne minuti, jer se sporije i živelo, to je došlo do ovakve zamene. Dakle, prosto je bilo bolje uočljivo. A tako je ostalo i do danas...

Gastronomska ponuda Novog Sada je na zavidnom niovu. Ne sumnjamo da ćete pronaći restoran ili kafić po vašim merilima, ali vam to neće biti jednostavno, jer je ponuda zaista i obimna i odlična.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    13. avgust 2020 | 22:11

    Aman, ostavite nas više na miru!!! Ima vas više nego nas novosađana.

  • Zoki

    13. avgust 2020 | 22:33

    Nama sta mnogo da se vidi,postaje Beograd,zgrade na sve strane,parkinga nigde. Kafici preskupi,zatvoreni bazeni,starosedeoci nezadovoljni svih vrsta dodjosa,pate da su sami u ovom delu sveta,sa svojim starim nasledjenim kucama od pradeda itd.

  • Olivija

    14. avgust 2020 | 00:19

    Novi Sad...sta reci...ako kazemo Novi Sad,sve smo rekli.Ptedivan i najlepsi,a toliko znamenitosti...za nas novosadjane je vreme stalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA