≫ 

Mesto sa kojeg se zvezde najbolje vide: Ovo je skriveni biser Srbije koji morate posetiti

Na planini Goliji nalazi se vazdušna banja Rudno sa najviše sunčanih dana u godini, a čija priroda ostavlja bez daha

  • 0

Na zapadu Srbije, južno od Zlatibora nalazi se planina Golija. Njena netaknuta priroda, skoro neprohodne šume i bujni pašnjaci oduševe svakog putnika koji zaluta u ovaj kraj.

Ljubitelji prirode bi mogli danima da krstare visovima ove planinske lepotice, dok je zaista ne upoznaju. Najviši vrh Golije je Jankov kamen, sa 1833 m nadmorske visine.

Na obrocima ove planine se nalazi selo Rudno, vazdušna banja sa svih strana obgrljena gustom šumom. Selo se nalazi 1100 metara nadmorske visine, pa tako ima najviše sunčanih dana u Srbiji. 

Rudno se nalazi  između manastira Studenice i Gradac, koji definitivno zaslužuju jednu posetu, ali u selu možete videti i crkvu Nikoljaču, posvećenu Svetom Nikoli. Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je podignuta crkva, ali kada uđete u nju možete videti veoma interesantan pod  napravljen od klesanih spomenika iz XVI i XVII veka, sa ornamentima i ljudskim figurama.

Od Kraljeva možete doći do sela Rudno Ibarskom magistralom, u pravcu Raške.

Za sve one koji su željni urbanog iskustva Rudno nije odgovarajuća destinacija, ali je idealno za ljubitelje prirode, porodice i one koji vole da uživaju u miru, sami sa svojim mislima ili uz dobru knjigu.

Ovaj predeo izgleda fascinanto i zimi i može prijati svima onima  koji se u gradovima užele belih, netaknutim snegom prekrivenih njiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA