≫ 

Jezero koje spasava Užičane: Možda je veštačko, ali predstavlja pravi mali raj na zemlji

Prelepo izgleda!

  • 0
jezero vrtuci foto: printscreen/youtube/RIBOLOVIJA

U užičkom kraju se nalazi veštačko jezero na reci Đetinji. Od grada Užica je jezero Vrutci udaljeno tek nešto više od 10 km, a nalazi se na 700 metara nadmorske visine i dugo je oko 8 km.

Često u toku letnjih meseci na ovom jezeru borave brojni Užičani, jer je temperatura vode u proseku oko 25 stepeni, a sezona traje u većini slučajeva od maja do septembra.

Kako stići do jezera Vrutci?

Za ljubitelje avantura je najbolji način pešačenje starom trasom voza Ćira. Ta pešačka tura traje oko 5 sati, a prolazi se preko nekoliko mostova i kroz mahom kraće tunele. Treba imati u vidu da neki od ukupno 12 tunela nisu osvetljeni, pa se u skladu sa time i opremiti. Predeli kroz koje prolazi ova pešačka staza će vas sigurno opčiniti, a sama staza je duga oko 15 km i polazna tačka se nalazi na plaži u centru grada.

Druga opcija je automobilom.

Zanimljivosti o jezeru Vrutci

jezero vrtuci foto: printscreen/youtube/RIBOLOVIJA

Ovo veštačko jezero je nastalo 1984. godine i izuzetno je značajno za grad. Uprkos činjenici da je stari manastir Rujan, koji je poznat po čuvenom Rujanskom četvorojevanđelju, tom prilikom potopljen, grad Užice je zahvaljujući gradnji ovog jezera dobio neprekidno snabdevanje pijaćom i tehničkom vodom. Takođe, zahvaljujući ovom jezeru je obezbeđeno zadržavanje nanosa i poplavnog talasa do koga dolazi usled velikih padavina.

U ovom jezeru su se u jednom trenutku pojavile i brojne alge, što je rezultiralo pojavom crvene boje vode. Sve to je bilo vrlo značajno, jer je postojala opasnost od toga da dovod pijaće vode za grad Užice bude u potpunosti zatvoren. Na svu sreću to se nije desilo, a kvalitet vode u jezeru se neprestano prati.

Raniji manastir Rujan, koji je potopljen prilikom izgradnje jezera, je važio za mesto gde je prema narodnom predanju Sveti Đorđe ubio aždaju. Kasnije je u blizini jezera sagrađen novi manastir istog naziva, a zanimljivo je da se u kotlini koja se nalazi u blizini jezera pominju dva izvora vode. Samim tim što je jedan izvor vrele, a drugi hladne vode, jasno je da se radi o vrlo mističnom mestu.

Vrlo je važno poštovati sve mere zaštite prilikom kupanja u ovom jezeru i ponašati se bezbedno.

U blizini jezera Vrutci se nalazi i Spomen kompleks Kadinjača, kao i selo Kremna, planina Tara i Drvengrad.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA