≫ 

Malo mesto kod Zrenjanina koje je iznedrilo najveće sportske legende u Srbiji

Naselje sa manje od 3.000 stanovnika puno istorije i kulture

  • 3
Grad Zrenjanin

Foto: Wikimedia/Alexzr88

Ko bi rekao da jedno naselje u Srednjebanatskom okrugu može da bude poznato najpre po vrhunskim sportistima, koji su proslavili našu zemlju u celom svetu? Naselje Klek se nalazi na području grada Zrenjanina, a u njemu živi nešto više od 2.700 ljudi.

Stanovnici su pretežno Srbi, ali u Kleku žive i Mađari, Rumuni i drugi narodi. U Kleku su, pored ostalih rođeni i čuveni srpski odbojkaši Vladimir i Nikola Grbić, a reprezentativac naše zemlje je bio i njihov otac Miloš.

Srpsko stanovništvo u Kleku

 

Istorija naselja Klek nas vraća u drugu polovinu 18. veka, kada je porodica Lazar bila jedna od najbogatijih u tom mestu i okolini. U to doba je zabeleženo značajnije naseljavanje Rumuna, koji su se uglavnom bavili stočarstvom ili bili nomadi. Na području koje je danas poznato kao Staro selo, odnosno na uzvišenju u blizini Jankov mosta ja počela intenzivnija gradnja kuća, jer je ostali deo bio vodoplavan. Za godinu zvaničnog osnivanja Kleka se uzima 1765.

A brzo posle toga, odnosno 1783. godine biva doneta uredba, prema kojoj se srpsko stanovništvo iz područja istočne Hercegovine doseljava na Vojnu granicu, odnosno na područje današnjeg Kleka. Interesantan je podatak da je u popisu 1797. godine navedeno da se pop Pavel Dimitrijević, jedini sveštenik u toj parohiji koristio isključivo rumunskim jezikom.

Grad Zrenjanin

Foto: Wikimedia/Rockfang

Uprkos uredbi, Austrijska monarhija u to područje uglavnom naseljava Nemce iz Francuske, dok se rumunski stočari naseljavaju u okolini. Upravo je nemačko stanovništvo izgradilo ovo novo naselje.

Na samom kraju Drugog svetskog rata, kada je donet i Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji SFRJ dolazi do organizovanog naseljavanja srpskog življa sa područja Bosne i Hercegovine.

Tačnije, s jeseni 1945. godine Srbi iz područja istočne Hercegovine i to mahom iz okoline grada Trebinja naseljavaju Klek. Prema podacima je doseljeno 233 porodice i upravo njihovi potomci danas žive u ovom mestu.

Kako je proslavljen Klek?

 

Mnogi mediji su Klek nazvali Olimpijskim selom, a prvenstveno zato što su tu rođeni braća Nikola i Vladimir Grbić, kao i srpski košarkaš Dejan Bodiroga, ali i drugi više ili manje poznati sportisti. Čak se išlo dotle da se posmatrano statistički broj stanovnika Kleka podeli sa pet medalja, koje su osvojene na Olimpijskim igrama u sportovima, u kojima su učestvovali stanovnici tog mesta, pa se došlo do zaključka da je velika verovatnoća da ako je neko potomak doseljenih Srba iz područja istočne Hercegovine u Klek, onda ima i mnogo veću verovatnoću da postane nosilac olimpijske medalje.

vladimir i nikola grbić

Foto: MN Press

Šalu na stranu, treba pomenuti da u Kleku postoje mnoge škole sporta, koje su upravo zaslužne za mnoga svetski priznata imena ne samo u svetu odbojke, nego i košarke. Pored toga, radi se intenzivno na adekvatnom održavanju infrastrukture i na boljem funkcionisanju naselja u celini.

Video: Slobodan Kovač o najluđim anegdotama sa Olimpijskih igara

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. septembar 2020 | 19:42

    Grbici su zaista ljudine ali u tom selu ima svašta što ne služi na ponos Zrenjaninu,pa skoro celo opštinsko rukovodstvo i direktori JP su iz tog sela a Zrenjanin nikada nije bio tako bedan u svako pogledu.

  • Toma M.

    26. septembar 2020 | 08:22

    Svakako da Zrenjanin je od vajkada bio rasadnik sportskih velikana jos u bivsoj Jugoslaviji. Posebno se to odnosi na lepo mesto Klek, koji je iznedrio poznatu bracu Grbic, koji su poneli slavu Srbije u celom svetu. Doduse Klek ima mnoge poznate pesnike, metalce, privrednik, turistickie i kulinarske poslenika. Bogami ima i cuvene novinare-urednike i pisce, kao naprimer Jovu Vukovic, urednika TANJUGA i dopisnika iz Atine i drugih zemalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA