≫ 

130 godina Srbi se leče u ovoj banji: Britanski "Gardijan" kaže da je ubedljivo najlepša u Evropi

Bio je dug put do zdravstvenog turizma

  • 5
Banja Gornja Trepča Lečilište koje postoji već 130 godina / foto: RINA

Jedno od najpopularnijih banjskih lečilišta u Srbiji nalazi se u Gornjoj Trepči, gde od kad je sveta i veka teče lekovita voda, a prvi kameni bazne napravljen je davne 1890. godine, od kada sve počinje.

Ova nadaleko čuvena banja dugo je bila pod upravom manastira Vujan, 1955. godine proglašena je Narodnim kupatilom, ali nije bilo lako izboriti se za lidersko mesto.

- U to vreme bile su jako razvijene Vrnjačka, Niška i Ribarska banja i sve su one imale prepoznatljivu patologiju, a mi smo razmišljali šta je to što niko ne radi. Odlučili smo da počnemo da tretiramo neurološku populaciju bolesnika, jer sama voda je pokazala da je tu najefektnija s obzirom da je blago alkalna a temperatura vode je diferentna što odgovara ovoj vrsti pacijenata - kaže tadašnji direktor dr Svetolik Aleksić.

Od 1974. godine počelo se sa otvaranjem prvih zdravstvenih kartona i započet je proces praćenja efekata lečenja. I od tada pa sve do danas pomoć u lečenju neuroloških i reumatskih bolesti nalaze domaći ali sve češće i strani posetioci a priznanja stižu i od najprobirljivije klijentele.

Banja Gornja Trepča Lekovita voda poznata od davnina / foto: RINA

- Voda je naravno na prvom mestu u kompletnoj našoj priči, ali i zaposleni koji pacijentima daju nadu, snagu, posvećeni su, stručni, posvećeni i što je najvažnije ima puno mladih ljudi na koje sam veoma ponosna što su ostali u našoj Srbiji stvaraju i grade našu budućnost - ističe dr Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice.

Jubilej od 130 godina postojanja služi za ponos svim zaposlenima, ali i meštanima Gornje Trepče i svim Čačanima.

- Banja je jedinstven biser koji nas u najboljem svetlu predstavlja ne samo u našoj zemlji nego svuda u svetu. To je prepoznao i britanski Gardijan i svrstao Gornju Trepču među 10 najboljih banja jugoistočne Evrope - ističe direktor marketinga Atomske banje Nenad Mladenović.

Banja Gornja Trepča Ovu banju je Gardijan proglasio jednom od najboljih u Evropi / foto: RINA

Biti deo tima u Atomskoj banji postala je čast ali u isto vreme i velika obaveza, pa su planovi za budućnost uvek korak ispred ostalih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    23. septembar 2020 | 21:54

    Da, cuvena banja i van nasih geanica?! Jos jada su drzsla dva brata Aleksic i Mesna zajednica,, PA ZA Njima Dr Arsic iz okoline Krusevca, pa Dosli Italijani, zatim privatni sektor sa vikend kucama i smestajem. Lececenje pre svega neurolosko i reumatsko..?! Bio sam ocevidac i izvestac pre tri ipo decenije kada je dosla jedna bugarska ministarka sa dve cerke!? Ministarka u kolicima, a cerke sa jakom eplepsijom?! Verovali ili ne posle tri meseca, cerke su ozdravile i za ra tri meseca samo dva napada a njihova majka ustala i bez stakla prohodala?! Tada je to bili cudo u Atomskoj Banji Trepca?!

  • Геџа

    23. septembar 2020 | 22:56

    Мож' да идеш где хоћеш ал без Божије помоћи нема никаквог излечења! Како ти је записано,тако ћеш да прођеш,зато бања некоме и помогне а некоме ништа.

  • Srb

    23. septembar 2020 | 21:24

    Tolikozdravo da svaki drugi meštanin doživi , bar , 100 god,....👻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA