≫ 

6 magičnih vidikovaca nalazi se na istoj planini i baš zato se smatra najlepšom u Srbiji

Fotograf Nebojša Stojaković dočarao je sve lepote Tare

  • 6
Vidikovac Banjska stena, Tara foto: Nebojša Stojaković

U zapadnom delu Srbije, kraj reke Drine, smeštena je jedna od naših najlepših planina – Tara.

Kao i proteklih godina planina Tara predstavlja nezaobilaznu turističku destinaciju kako stranih tako i domaćih turista. Zbog velikog prostranstva netaknute prirode, a s druge strane, odličnih uslova za odmor, mnogi će vam reći da je baš ona naša najlepša planina.

Ovoga puta odlučili smo da vam predstavimo neke od najlepših vidikovaca planine Tare koji će retko koga ostaviti ravnodušnim.

Vidikovac Sjenič (Vitmirovac)

Vidikovac Sjenič na Vitmirovcu sa nalazi na Crnom Vrhu, na 5,5 km južno od Predovog krsta i samo 100 metara od šumskog puta. Ovo je uređeni vidikovac na najvećoj nadmorskoj visini i na njemu dominira 12 metara visoka drvena osmatračnica koja ga čini prestižnim turističkim lokalitetom.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nebojša Stojaković (@nbjsstjkvc) on

Sa vidikovca se pruža pogled na klisuru Dervente, jezero Perućac, Aluge, kao i na sastojine Pančićeve omorike i šumovite masive Tare.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nebojša Stojaković (@nbjsstjkvc) on

Na samo desetak metara od ove osmatračnice nalazi se još jedna drvena konstrukcija kojom možete prošetati, a ceo prizor oko vas izgledaće kao uramljen.

Vidikovac Crnjeskovo

Nalazi se na 1035 metara nadmorske visine na 15 minuta hoda kroz šumu. Pogled sa vidikovca je na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu.

Vidikovac Osluša

Vidikovac Osluša, Tara foto: Nebojša Stojaković

Vidikovac Osluša je udaljen 8 km od Mitrovca na Tari, nalazi se na nadmorskoj visini od 964 metara. Sa ovog lako dostupnog vidikovca  pruža se pogled na dolinu Drine, Republiku Srpsku, Bajinu Baštu i Povlen.

Vidikovac Osluša, Tara foto: Nebojša Stojaković

Vidikovac Bilješka stena

Vidikovac Bilješka stena je udaljena od Predovog krsta oko 6km, na 1.225 metara nadmorske visine. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nebojša Stojaković (@nbjsstjkvc) on

U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma  “Ptice koje nikad ne polete”, koja se može slobodno koristiti.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nebojša Stojaković (@nbjsstjkvc) on

Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska Stena se nalazi na 10 kilometara od Mitrovca. Sa vidikovaca se pruža lep pogled na veštačko jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH. Predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju za sve koji dolaze na Taru.

Vidikovac sa pogledom na jezero Perućac

Ukoliko se uputite putem od jezera Perućac prema Mitrovcu na Tari sa vaše leve strane naići ćete na jedno proširenje pored puta sa kojeg se pruža neverovatan pogled na samo jezero Perućac i na hidroelektranu "Bajina Bašta".

Ako odaberete Taru za vaš odmor računajte na najlepše vidikovce, prelepa jezera, očuvano prirodno bogatstvo  i gostoljubive domaćine.

Autor teksta i fotografija: Nebojša Stojaković

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    25. septembar 2020 | 10:51

    Nekad bila davno tamo, ljubav veliku srela. Veliku moć ta planina ima :-)

  • Maki

    25. septembar 2020 | 11:00

    Sve je to lepo. Samo kako običan turista domaci ili strani da nadje to?Svi znamo da su staze lose obelezene,bolje reći nikako. Jednom prilikom sam pitao vodica kako znam gde koja staza vodi,dobio sam odgovor da se moram pre informisati. Pitanje je samo kod koga i kako to primeniti u praksi kad nema 🗺 za prodaju. Turizam Srbije morao bi poraditi vise na obelezavanju staza

  • 🌻🌼🌸

    25. septembar 2020 | 12:58

    Sve obisla u zadnjih 15 godina...po ko zna koji put,...i uvek se vracam Tari ♥♥♥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA