≫ 

3 destinacije koje treba da posetite da biste uživali u autentičnim srpskim specijalitetima

Ove destinacije su poznate po najboljim domaćim specijalitetima

  • 6
jelo od kobasice

Foto: Unsplash

Kada vam dođu gosti iz inostranstva možda tek tada shvatite koliko je zapravo kuhinja u našoj zemlji atraktivna.

Poznato je da strani turisti uživaju u ukusu čuvenog leskovačkog roštilja, ali i mnogih specijaliteta naše kuhinje, koji se služe u brojnim restoranima.

Ipak, ne postoji ništa bolje nego kada imate mogućnost da posetite kraj koji je poznat po određenom specijalitetu, te da uživate u autentičnog ukusu.

Činjenica je da mnogi od nas na to i zaboravljaju, prosto zato što nam je to lako dostupno. Ali ukoliko imate rođake ili prijatelje koji žive u inostranstvu, tek onda shvatite koliko zapravo naša kuhinja njima nedostaje, pa i sami počnete da posmatrate tradicionalne srpske specijalitete drugim očima.

Peglana kobasica

 

Grad Pirot jeste poznat i po specijalitetima od paprike, kao uostalom i ceo jug naše zemlje. Međutim, postoji još jedan specijalitet koji je proslavio Pirot, a to je takozvana peglana kobasica.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 📌 Курс на Балканы (@slagalica2018) on

 

Pored toga što u njoj nema ni aditiva ni konzervansa, ona se priprema i bez termičke obrade, a ukus joj je izuzetan.

Naravno da ako posećujete ovaj kraj, trebalo bi da uživate i u ukusu Pirotskog kačkavalja.

Za proizvodnju peglane kobasice se koristi meso vrhunskog kvaliteta i začini, koji su mala tajna velikih majstora tog kraja.

Tradicionalni Zlatarski sir

 

Mada postoji i Sjenički sir, koji je takođe mnogima poznat, čini se da beli Zlatarski sir ipak ima mali primat u odnosu na njega.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dunavska terasa (@dunavska_terasa) on

 

Priprema se u selima na području Nove Varoši i i Prijepolja, a prema tradicionalnom receptu.

Pretpostavka je da ovaj sir za tako savršen ukus može da zahvali svežem punomasnom kravljem mleku, koje se koristi za njegovu pripremu.

Kraljevački kajmak

 

U mnogim selima u Srbiji se priprema kajmak na tradicionalan način, ali je ipak Kraljevački kajmak uspeo da se probije kao brend u našoj zemlji. Smatra se da su prirodni uslovi u tom kraju najznačajniji za kvalitet kajmaka, ali i činjenica da se ne odstupa od starih, proverenih recepata.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Privredna Mreža (@sandraprivrednapetrovic) on

 

Iako smo izdvojili samo ove tri destinacije, koje bi trebalo posetiti prvenstveno zbog uživanja u autentičnim srpskim specijalitetima, ne možemo ne pomenuti ni čuvenu komplet lepinju na Zlatiboru, kao ni leskovački ajvar i roštilj, ali ni belmuž, koji se priprema vekovima unazad u selima na Staroj planini.

Koju biste vi destinaciju izdvojili kao idealnu u gastronomskom smislu?

 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 45

    27. septembar 2020 | 20:07

    Pečenje jagnjeće ili praseće ( Čačak, Valjevo, Kraljevo...), teletina ispod sača sa kajmakom i čuveni ćevapi ( Novi Pazar), kobasice, čvarci, šunka, slanina ( Vojvodina). Duvan čvarci ( Valjevo). Teleće kolenice ( Sjenica). Perkelt (junećih gulaš sa rezacima) i skembići na razne načine ( Subotica). Divno se jede u našoj Srbiji.

  • Laki

    27. septembar 2020 | 19:07

    Danas se posti!

  • Tamas

    27. septembar 2020 | 18:44

    Nema aditiva i konzervansa ni u vojvođanskoj kobasici, za tim i nema potrebe, a tek za termičku obradu stvarno ne znam šta da kažem. Je l' i kulen tako peglaju? Ja tu stvarno ne vidim nikakvog smisla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA