≫ 

Beg od gradske vreve: 3 srpske banje koje su najlepše u jesen

Odmorite od gradske vreve i uživajte u lepotama prirode

  • 1
Prolom banja

Foto: screenshot/YouTube/ Prolom banja

Oko 50 više ili manje poznatih banjskih lečilišta se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Neka od njih imaju jako dugo tradiciju, a neka se smatraju naročito mladima, jer je lekovitost izvora u njima relativno skoro otkrivena.

Sasvim očekivano je da su neke banje bolje uređene i atraktivnije za posetu od drugih.

Iako su svakako najpoznatije Sokobanja i Vrnjačka banja, treba pomenuti i Bukovičku banju, Banju Koviljaču i Ovčar banju, kao i Vrdnik, zatim Bogutovačku i Vranjsku, te Ribarsku i mnoge druge.

Ukoliko želite da na jesen odmorite od gradske vreve, trebalo bi svakako da odaberete jednu od njih.

A ovo je naš izbor tri banje u Srbiji koje su najlepše u doba jeseni.

Najmlađa banja u Srbiji

 

Ne samo da je u pitanju jedna od relativno skoro poznatih banja, već se Vrdnik smatra i vazdušnom banjom, zbog visokog nivoa ozona u vazduhu.

Smeštena je na obroncima Fruške Gore, a poznata je kao mesto na kome spas nalaze oboleli od reume, različitih vrsta povreda i to posebno mekih tkiva, ali i ginekoloških problema i drugih oboljenja.

Fruska Gora

Fruška gora. Foto: Shutterstock

U banji Vrdnik se nalazi specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal, kao i hotel Fruške terme, koji je nedavno izgrađen. Reč je o hotelskom kompleksu, u okviru koga postoji devet termalnih bazena, a kapaciteti su na visokom nivou.

Što se tiče dodatnih aktivnosti, osim infracrvene saune i finske saune, dostupna je i usluga masaže, kao i zatvoreni i otvoreni bazen, te parno kupatilo i ruska sauna.

Banja srpske kneginje

 

Na severnim padinama Velikog Jastrepca, na oko 30 km udaljenosti od Kruševca se nalazi Ribarska banja.

Smatra se da je srpska kneginja Milica posećivala ovu banju, jer se među meštanima može čuti priča da je upravo ona koristila kupatilo, koje se smatra najstarijim u tom lečilištu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dragan (@gax71) on

 

Ukupno šest izvora lekovite vode se nalazi u Ribarskoj banji, a u njoj je i Zavod za rehabilitaciju. U njemu se oporavljaju ljudi koji pate od različitih degenerativnih bolesti, te se smatra i odličnim mestom za oporavak nakon različitih povreda.

A u samom zavodu se nalaze parna kupatila, kao i hidromasažni bazeni, te su dostupne i različite vrste masaža, ali i drugi tretmani.

Banja podno planine Radan

 

Na oko 20 km udaljenosti od Kuršumlije, smeštena je i Prolom banja. U njoj se nalazi i hotel Radan, koji se osim za lečenje, koristi i za odmor.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by #neprljajnemasizgovor (@greetingsfrombelgradeserbia) on

 

Kao i ranije pomenuta Banja Vrdnik, tako se i Prolom banja smatra relativno mladom, zato što je tek 1977. godine zvanično proglašena banjom.

A u njenoj blizini se nalazi i jedna od atrakcija ovog dela Srbije, Đavolja varoš.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA