≫ 

U ovoj srpskoj banji se nalazi 14 izvora lekovite vode: Ušuškana je u kotlini, a okružena planinama

Vode Novopazarske banje leče kožna i ginegološka oboljenja, a najpre različite vrste upala i sterilitet

  • 2
Novopazarska banja

Foto: Printskrin Jutjub/D.J.ZAPPE NP

Banja koja je i te kako poznata među stanovnicima Raške, udaljena je tek nekoliko kilometara od Novog Pazara. Ušuškana u Novopazarskoj kotlini, u dolini Izbičke reke, okružena je planinama Kopaonik, Golija, Ninaja i Rogozno.

Lekovitost izvora Novopazarske banje

 

Čak se 14 izvora lekovite termomineralne vode nalazi u ovoj banji, koja se sa pravom smatra i vazdušnom banjom. Najpre zahvaljujući planinama koje je okružuju, može da zahvali što se karakteriše kao prava oaza zdravlja.

Interesantan je podatak iz istorije ovog lečilišta. Naime, još u doba turske vladavine ovim područjem, obilato su korišćene blagodeti banjske vode od strane turskih vojnika.

Ipak, tek od 17. veka ovo mesto beleži značajniji razvoj. Danas o tome svedoče Terme i Stari hamam. Novi hamam, odnosno kupatilo, banja dobija vek kasnije, a tek po završetku Drugog svetskog rata je u njoj izgrađen i stacionar Reumatološkog centra, kada je i osnovan Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od miopatije i neuromiopatije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DON€ (@hac_lii) on

 

Osim različitih neuromišićnih oboljenja, vode Novopazarske banje leče i kožna i ginegološka oboljenja, a najpre različite vrste upala i sterilitet. Takođe se smatra najznačajnijim banjskim lečilištem za obolele od mišićne distrofije. Primećeno je i da vode ove banje pomažu obolelima od različitih oblika reumatizma, ali i osobama koje pate od išijalgije i kožnih oboljenja. Odlično je mesto za oporavak nakon moždanog udara i sportskih povreda, kao i nakon preloma kostiju.

S obzirom na to da postoje stanja, kada nije poželjno koristiti banjsku vodu, to je neophodno zatražiti najpre savet stručnjaka.

Ne zaboravite okolinu

 

Ukoliko odlučite da posetite Novopazarsku banju, ne bi trebalo da propustite ni obilazak značajnih spomenika kulture, koji se ovde nalaze.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Odred izvidjaca KOMPAS (@kompas_izvidjaci) on

 

Jedan od njih je i Stari hamam, koji datira iz 16. veka. Ovaj spomenik kulture se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao nepokretno kulturno dobro.

Svakako ne treba tom prilikom propustiti ni arheološki lokalitet Terme, koji se nalazi u blizini. Smatra se da datira još iz perioda bronzanog doba, mada su pronađeni materijalni ostaci i iz perioda gvozdenog doba. Čitav kompleks pripada antičkom, odnosno periodu kasne antike i pretpostavka je da je građen između 2. i 3. veka.

Nažalost, u blizini je podignuto fudbalsko igralište, što je u veliko meri oskrnavilo ostatke bazilike, za koju se veruje da je podignuta u vreme vizantijskog cara Justinijana.

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirjana

    18. oktobar 2020 | 00:04

    Zamolila bih novinare da posete i nesto napisete o Sijarinskoj banji.Pitajte tamo koliko njihova banja ima izvora i na cemu zemlja lezi.Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA