≫ 

3 najukusnija specijaliteta zbog kojih treba odmah sesti u kola i otići u Istočnu Srbiju

Da li ste probali ove gastronomske specijalite?

  • 2
Sopska salata Foto: Pixabay

Nije istočni deo naše zemlje poznat samo po brojnim prirodnim lepotama, već i po tradiciji, koja je očuvana u mnogim selima u tom kraju. A kako bolje upoznati narodnu tradiciju, nego kroz gastronomske specijalitete.

Iako neke od njih možete pripremiti i kod kuće, njihov ukus sigurno neće biti isti kao i kada ih pripremaju vrsne domaćice iz Istočne Srbije. Prosto zato što svaka od njih ima neku, samo njoj znanu tajnu, koju neće nikome odati.

Ali, ništa vas ne košta da probate.

Vlaška pogača

Osim pakovanja kvasca i kilograma brašna, za ovaj specijalitet Istočne Srbije vam je potrebno i malo ulja i soli.

Pošto ova pogača ima i nadev, biće vam potrebno i ulje za dinstanje, kao i oko 700 grama luka, 450 grama paradajza i 1 veza peršuna.

Najpre usitnite kvasac, pa u njega dodajte malo mlake vode i brašna i ostavite da nadođe. Pomešajte ga sa preostalom količinom brašna, uljem i solju, pa dodajte malo po malo mlake vode, sve dok ne zamesite glatko testo.

Tako pripremljeno testo ostavite na toplom da nadođe, pa ga podelite na dva dela.

U međuvremenu, očistite i na sitne kockice iseckajte luk, pa dinstajte na ulju dok ne omekša. Zatim dodajte iseckan paradajz i peršun.

Prvi deo testa rastanjite tako da bude nešto veće od posude u kojoj ćete peći pogaču. Preko njega rasporedite nadev, a onda rastanjite i drugi deo testa i njime prekrijte nadev.

Da bi Vlaška pogača bila ne samo ukusna, nego i da bi lepo na oko izgledala, trebalo bi da donji deo testa bude malo veći, tako da možete krajeve da prebacite preko gornjeg dela testa i blago rukom pritisnete ivice.

Trebalo bi da je pečete oko 30 minuta na 200 stepeni. Možete je služiti uz kiselo mleko. Po mogućstvu domaće.

Šopska salata

Mada je ova salata postala uobičajena u mnogim restoranima i kućama, treba znati da je to jedan od poznatijih specijaliteta Istočne Srbije.

Naravno da nije isti ukus Šopske salate koju jedete u nekom od prestoničkih restorana i one, koju ćete imati prilike da probate u nekom od sela na istoku naše zemlje. Pretpostavlja se da je tajna u domaćem povrću, koje će vaši domaćini ubrati u svojoj bašti i naravno u domaćem siru.

Čuveni belmuž

Ne samo da je reč o vrlo jednostavnom receptu, već i o jeftinom jelu, uzevši u obzir da vam je potrebno samo nekoliko sastojaka za njegovu pripremu.

Ali da biste zaista znali kakav ukus ima autentični belmuž, morate posetiti neko od sela u Istočnoj Srbiji.

Naravno, tajna ukusa se krije u domaćem mladom siru, uz koji vam je potrebno još i kukuruzno brašno, kao i malo soli. I ništa više.

Potrebno je da mladi sir najpre rastopite i to na tihoj vatri. Zatim dodate par kašika kukuruznog brašna i malo soli. Važno je da neprekidno mešate smesu, sve dok ona ne bude kompaktna.

Ovaj specijalitet Istočne Srbije se obično služi uz domaće čvarke ili domaću pršutu.

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA