Nije Mostar, već srce zapadne Srbije: Ovo je stari kameni most, pod kojim zastaje dah i zaigra srce

Reka koja teče klisurom, ali i ispod ovog mosta zove se - Ljuboviđa

  • 4

Mini verzija mostarskog mosta preko Neretve nalazi se skrivena u srcu Zapadne Srbije. Negde između Valjeva i Ljubovije, u klisuri kroz koju vodi drevni rimski put, okružen prirodom, vremenu prkosi stari most. Zovu ga Rimski, jer je od vajkada tu, ali, obnovili su ga Turci, pa zato i odaje orijentalni izgled iz 16. veka.

Ovaj most više nema nikakvu važnu saobraćajnu funkciju - on je samo jedna istorijska dragocenost - na njemu, ili pod njim, zastaće svaki prolaznik. Jer, šetnja kaldrmom preko mosta, visoko iznad ćudljive reke pravi je doživljaj, baš kao i slušanje njenog šuma dok stojite ispod kamene građevine, zagledani u njen veličanstven luk.

Do mosta smo stigli starim putem koji kroz klisuru vodi od Donje Orovice do Suvodanja. Reka koja teče klisurom, ali i ispod ovog mosta zove se - Ljuboviđa. Dakle, ne Ljubovija, već baš Ljuboviđa.

Njen šum pratio nas je duž celog puta, a usput smo nailazili na poneku staru i zaboravljenu vodenicu, pokoje seosko gazdinstvo i čoveka željnog razgovora. Jedan od njih kaže da ima sve - i penziju i imanje, i lepo opremljenu kuću, ali fale mu ljudi.

Tako je i most, nekada deo važnog puta koji od Šumadije vodi ka Drini, ostao skrajnut. Srećom, prepoznata je njegova vrednost, zaštićen je i potpuno rekonstruisan, ali, iako je moguće prići mu kaldrmisanim putem i obeležen je putokazom, njega posećuju mahom samo zaljubljenici u prirodu.

Ta usamljenost, netaknuta priroda i odsustvo ljudskih tragova - smeća, opušaka, potpisa... ovaj most čini posebnom atrakcijom, to je pravi istorijski dragulj opkoljen divljinom.

Visina mosta je 5,5 metara, a sazidan je od kamena sedra. Kamen je vezivan metalnim klamfama i zatopljen olovom.

Tako je ovaj stabilan most preživeo i poplave 2014. godine.

A kolika je snaga reke Ljuboviđe, pokazuje nasuto kamenje duž njenog toga, čiji nanosi ukazuju na poprilične bujice. Rečni tok smiruju i dve brane, a bistra i moćna reka silovito se probija kroz svaku prepreku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    19. oktobar 2020 | 15:09

    Imate konkurenciju kod nas...stari kameni Ažijin most na Sušici...

  • Subotica

    5. jul 2023 | 01:09

    "Zovu ga Rimski, jer je od vajkada tu, ali, obnovili su ga Turci" Nisu ga obnovili turci, već Srbi, kulukom, prinudnim radom. Neverovatno je da, i dan danas, kod nas ljudi kazu da su nesto izgradili turci, kad je dobro poznata istorijska cinjenica da turci nisu obavljali fizicki rad, već su to radili Hriscani, koji su imali obavezu kuluka, prinudnog rada, za vreme osmanske vladavine.

  • Lejla

    19. oktobar 2020 | 19:38

    Miki...okolina Podgorice Bjelopavlići...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA