≫ 

Najlepše fotografije sa Instagrama nastale su na srpskoj Svetoj gori: Uvac je dobio konkurenciju

U jednom od ovčarsko-kablarskih manastira pokojni partijarh Pavle započeo je monaški život

  • 3
Ovčarsko-kablarska klisura foto: RINA

Na oko 18 kilometara od Čačka, usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura. Pored toga što zbog izazovnog terena predstavlja omiljeno mesto za planinarenje, ovaj deo Srbije letos je bio raj za influensere. Naime, poput kanjona Uvca, i pogled sa vrha Kablara izgleda magično, sa meandrima Zapadne Morave koji plene lepotom. U klisuri se nalazi i čuvena Ovčar Banja koja je tek pre devet godina dobila status banje, iako su njene lekovite vode decenijama poznate kao blagotvorne za lečenje bolesti koštanog sistema i kožnih bolesti.

Takođe, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri ušuškano je desetak manastira koji datiraju iz srednjeg veka. Zbog toga ovaj deo Srbije nosi naziv Srpska Sveta gora. S desne strane Morave smešteni su manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Manastir Svete Trojice i Sretenje, dok se na levoj obali Morave nalaze Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje, kao i crkva posvećena Svetom Savi i crkva-pećina Kađenica.

 
 
 
View this post on Instagram
#ovcarskokablarskimanastiri #ovcarskokablarskaklisura #blagovestenjeA post shared by @ fatamorgana_i on

U manastiru Blagoveštenje pokojni srpski patrijarh Pavle zavetovao se da će voditi monaški život. Otuda je ovaj manastir i jedan od najposećenijih u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Ukoliko volite da planinarite, penjanje na vrh Kablara predstavljaće za vas jedinstven doživljaj. Na putu od podnožja do vrha čekaju vas guste stoletne šume, bogata flora, brze i bistre planinske rečice, kao i predivni sunčani proplanci, padine, pašnjaci i strme litice. Ukoliko odlučite da odete na planinarenje u proleće, obavezno ponesite štapove ili se poslužite odlomljenim granama kako biste tokom šetnje do vrha planine rasterali šumske gmizavce.

Oštar planinski vazduh podsetiće vas da dišete duboko, a kada dođete do vrha Kablara shvatićete da je dvočasovna šetnja bila vredna svakog napora - bićete nagrađeni neverovatnim pogledom na impresivne litice, razigrani greben koji izgleda kao da se obrušio u smaragdno-zelenu Zapadnu Moravu i meandre koji ostavljaju bez daha. 

Ujedno ćete moći da uživate u prelepom cvrkutu ptica koje slobodno lete iznad gustih krošnji drveća i nagrađuju planinare svojom pesmom. Naime, u zaštićenom području Ovčarsko-kablarske klisure evidentirano je čak 137 vrsta ptica, a lokalni vodiči organizuju specijalne ture za organizovano posmatranje ptica kao svojevrstan antistres program.

Podnožje Ovčarsko-kablarske klisure Podnožje Ovčarsko-kablarske klisure

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    20. oktobar 2020 | 18:47

    Koliko znam, Frušku goru zovu Srpska sveta gora.

  • Ja

    21. oktobar 2020 | 11:02

    Ipak mnogo vise lepih stvari ima na Uvcu! A jos za Peštersku visoravan da ne govorim, tu svako treba da ode i vidi sta je lepota i netaknuta priroda 🥰🥰

  • esna

    21. oktobar 2020 | 20:39

    Ovcarsko Kablarska klisura jedno od najlepsih mesta u Srbiji ali nedovoljno promovisano i iskorisceno.Samo mi koji smo odrasli u tom kraju,poznajemo sve lepote i tajne ovog predela.S jedne strane mi je drago sto sve vise ljudi dolazi ovde,a sa druge strane mi je krivo jer to nije vise ona oaza u koju smo samo mi zaljubljenici u ovu klisuru bezali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA