≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad koji Beograđani moraju da vide: Idealan vikend odmor na jugu Srbije je upravo ovde

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogato kulturno nasleđe na svakom koraku ukazuje na uticaj brojnih naroda i kultura, koji su tokom istorije ovde živeli

  • 15
Niš grad Srbija Foto: Shutterstock

Po površini najveći grad na jugu naše zemlje, Niš je ujedno i centar okruga i treći grad po veličini u celoj Srbiji.

Od Beograda je udaljen oko 240 kilometara i u prošlosti je igrao značajnu ulogu u trgovinskom, vojnom i administrativnom smislu.

Antički Naisus

Na prostoru današnjeg Niša je tokom 3. veka pre naše ere postojao grad Nais ili Naisus, koji su najpre zauzeli pripadnici plemena Dardanci, a kasnije osvojili i Rimljani. 

Upravo tu su rođeni čuveni rimski carevi Konstantin Veliki i Flavije Konstancije, ali i drugi rimski carevi i vojskovođe.

Osim Dardanaca i Rimljana, područje današnjeg grada su osvajali i drugi narodi.

Grad Niš je zvanično 1878. godine oslobođen od turske vlasti, kada ulazi u sastav Srbije. 

Bogato kulturno nasleđe ovog grada na svakom koraku ukazuje na uticaj brojnih naroda i kultura, koji su tokom istorije ovde živeli.

Niš je danas vrlo važan administrativni, ali i kulturni, verski, privredni i univerzitetski centar južnog dela zemlje.

Niš grad Srbija Foto: Shutterstock

Grad vredan posete

Kako je Niš od Beograd udaljen samo par sati vožnje i sa njim je saobraćajno odlično povezan, to je definitivno ovo odlična ideja za vikend izlet. 

Ne samo da će posetioci imati prilike da uživaju u šetnji kroz čuveno Kazandžijsko sokače i centar grada, već imaju mogućnost i da obiđu jedinstveni spomenik, koji datira sa početka 19. veka. Na brdu Čegar se 31. maja 1809. godine odigrala značajna bitka za srpske ustanike, koja je ostala upamćena po herojskom činu jednog od vođa srpskih ustanika, vojvode Stevana Sinđelića. U jedan od najsurovijih spomenika, Ćele kulu je po naredbi turskog paše uzidano 952 lobanje stradalih srpskih ratnika.

Niška tvrđava je znamenitost, koju ni u kom slučaju ne treba propustiti prilikom posete ovom gradu. Sama tvrđava potiče iz 17. veka, a sa nje se pruža sjajan pogled prema Nišavi i gradu.

Na centralnom gradskom trgu se nalazi spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, kao i spomenik oslobodiocima Niša. 

Jedan od očuvanih nacisitičkih logora iz perioda Drugog svetskog rata, logor Crveni krst je još jedna od znamenitosti grada, kao i praistorijski lokalitet Bubanj, koji potiče iz perioda neolita.

A ako se već nađete u Nišu, ne propustite da isprobate neke od lokalnih specijaliteta, uz obavezni niški burek, koji je nadaleko čuven. 

Burek Foto: Shutterstock

U okolini grada se nalaze mnoge interesantne lokacije. Niška banja, Kamenički vis, Suva planina i Čair su samo neke od njih.

Video: Ova životinja po prvi put markirana u Srbiji: Čekali medveda a ulovili vučicu na Jadovniku

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    31. oktobar 2020 | 18:47

    prosle nedelje partizan isao u posetu i obilazak

  • Zzz

    31. oktobar 2020 | 21:48

    Čair nije u okolini već sam širi centar

  • 7890

    1. novembar 2020 | 02:10

    Živeo sam u Nišu 13,5 gidina, studurao, radio i ofirmio porodicu. Život me je odveo na drugu stranu sveta. Moram da priznam da su to najlepše godine mog života. Niš je grad koji ima dušu, grad meraklija, grad dobrog pića i dobre hrane, grad lepih žena i predivne muzike, a o istiriji ste već rekli. Najbolje prijatelje sam tu stek'o i nažalost ostavio ali sam sa njima i sada u kontaktu. Niš je grad koji svaki Srbin treba da obiđe i oseti njegove čari. Ovo nije reklame radi, ovo je iz duše čoveka koji nije rođeni Nišlija ali je mladost proveo u Nišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA