≫ 

Da li ste posetili Sijarinsku banju? U njoj se krije čak 18 lekovitih izvora

Voda je blagotvorna za lečenje kožnih i reumatskih oboljenja, hroničnog bronhitisa i astme, kao i različitih stomačnih oboljenja i oblika neuroze

  • 1
Sijarinska banja gejzir Srbija Foto: Shutterstock

Da postoje brojna banjska lečilišta u našoj zemlji to svi znamo, ali isto tako postoje i ona koja su nepravedno zapostavljena.

Sa ukupno 26 mineralnih izvora, Sijarinska banja se može okarakterisati kao jedno od posebno kvalitetnijih banjskih lečilišta u Srbiji, koje se ne pominje baš tako često. 

Od Leskovca je udaljena oko 50 km, a od Beograda oko 330 km i teritorijalno pripada Jablaničkom okrugu, odnosno opštini Medveđa na jugu zemlje.

Jedinstvena banja u Evropi 

Ono po čemu se Sijarinska banja posebno ističe jesu gejziri tople vode, koji se sa pravom smatraju jedinstvenima na području cele Evrope. Vodeni stub gejzira u ovoj banji dostiže visinu od 8 metara. U njegovoj blizini se nalazi kompleks, koji čine manji bazeni i fontane.

Kada je vršeno bušenje na levoj obali Banjske reke i to na 470 metara nadmorske visine, oktobra meseca 1954. godine se pojavio prvi gejzir u Sijarinskoj banji, koji se danas smatra izuzetno atraktivnim. Istraživači su u to vreme utvrdili da je gejzir posledica nekadašnje vulkanske aktivnosti u tom području.

Klisurom Banjske reke se stiže do Sijarinske banje iz pravca Lebana, a okolina ovog lečilišta je posebno bogata šumom. Nadvisuje je je planina Goljak, kao i nekoliko brda, koja su obrasla bogatom bukovom i hrastovom šumom. Nažalost, zbog takve okoline, u vreme kada se javljaju jake kiše ili kada nastupi period topljenja snega sa brda, Banjska reka ne tako retko nabuja i ugrožava neki od termalnih izvora i naselja u tom području.

Samo lečilište je smešteno na 440 metara nadmorske visine, a karakteriše se kao vazdušna banja.

Lekoviti izvori u Sijarinskoj banji 

Od ukupno 26 izvora, koliko ih postoji u Sijarinskoj banji, za njih 18 je utvrđeno da imaju vrednost u terapeutskom smislu.

A lekovita voda sa tih izvora se koristi za različite namene, kako za kupanje i piće, tako i za inhaliranje.

Osim za lečenje kožnih i reumatskih oboljenja, lekoviti izvori u Sijarinskoj banji se koriste i za pomoć obolelima od anemije i šećerne bolesti, kao i hroničnog bronhitisa i astme, a dokazano je da voda sa pojedinih izvora pomaže i lečenju oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, kao i različitih stomačnih oboljenja i oblika neuroze.

Uz to, pomoć u ovoj banji mogu potražiti i ljudi koji se nalaze u stanju lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti, jer uopšteno boravak u banji pomaže obnavljanju organizma.

Inače, u Sijarinskoj banji postoji i Specijalna bolnica za rehabilitaciju, u okviru koje se nude usluge smeštaja, ali i medicinske usluge.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanste

    1. novembar 2020 | 07:28

    Dvaput bio u Banji izuzetno lepo, iza dušu i telo,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA