Najkraća reka u Evropi izvire u podnožju Tare: Zbog dužine od 365 metara dobila ime Reka godina

Ovo mesto, na 13 kilometara udaljeno od Bajine Bašte, je jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju

  • 4
Reka Vrelo

Foto: RINA

Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac izvire reka Vrelo, koja je zbog dužine svog toka jedna od najkraćih u celoj Evropi.

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i Reka Godina, jer broji onoliko metara koliko u godini ima dana.

- Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke - veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu ' rekao je za RINU, Ranko Milanović iz NP Tara.

Ovu reku krase bistra voda i prelepi vodopadi, pa je upravo ovo mesto, trinaest kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju.

Predstavlja jedinstvenu priliku da prošetate čitavim tokom jedne reke, od izvora pa sve do ušća u Drinu za samo nekoliko minuta.

Reka Vrelo

Foto: RINA

- Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh - kaže Milanović.

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog krečnjačkog platoa Tare.

Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, a temperatura vide kreće se oko deset stepeni.

Reka Vrelo

Foto: RINA

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA