≫ 

"Krov Srbije": Ova opština se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini

Malo selo u kojoj se nalazi prelepa crkva u pećini

  • 0
paljevo

Printscreen: Youtube/ Ernad Hodzic

Sa prosečnom nadmorskom visinom od oko hiljadu metara, opština Tutin, koja se nalazi na području jugozapada naše zemlje spada u red najviših opština Srbije. Teritorijalno pripada Raškom okrugu i naseljava je nešto više od 31.000 stanovnika.

Najveći deo teritorije opštine Tutin zauzima Pešterska visoravan. Zato je karakteriše pretežno planinska klima, koja podrazumeva duge i oštre zime, kao i sveža, kraća leta.

Naselje Paljevo

 

Jedno od naselja na području opštine Tutin je i Paljevo, koje je poznato po jedinstvenoj pećinskoj crkvi, zapravo bogumilskoj ćeliji.

U ovom naselju živi tek nešto više od 230 ljudi.

Interesantno je tumačenje naziva ovog seoskog naselja. Naime, smatra se da ono vodi poreklo još iz srednjeg veka, kada je ovde bilo stecište bogumila. Podsećanja radi, bogumilima su u periodu srednjeg veka nazivani hrišćani, koji nisu želeli da se priklone ni jednoj, ni drugoj crkvi. Kako nisu prihvatali ni rimsku crkvu, a ni vizantijsku, te širili bogumilsko učenje, to su morali da se skrivaju.

U doba postojanja države Nemanjića, bogumili su smatrani jereticima i surovo su kažnjavani.

paljevo

Printscreen: Youtube/ Ernad Hodzic

Upravo za događaj kada je celo selo spaljeno zbog toga što su u njemu boravili bogumili je vezan i nastanak sela Paljevo, ako je verovati narodnoj legendi.

Bogumilska ćelija u Paljevu

 

Smatra se da ova jedinstvena bogomolja u našoj zemlji datira upravo iz perioda kada su Paljevo nastanjivali bogumili.

Danas se ova bogomolja, za koju se navodi da potiče s kraja 16. veka, odnosno sa početka 17. nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo kao nepokretno kulturno dobro.

Iako je u prilično lošem stanju, zna se da su ovu neobičnu Svetinju posećivali pripadnici različitih veroispovesti, verujući da će u njoj pronaći lek za svoju boljku.

Crkva u pećini je posvećena Svetom Ocu Nikolaju arhiepiskopu miriklijskom. I u skladu sa bogumilskim učenjem, u njoj nema ni ikona ni fresaka.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA