≫ 

U ovom kraju Srbije možete da okusite najbolja vina: Najstarija pimnica je iz 18. veka

Da li ste za merlot ili šardone?

  • 1
rajačke pivnice Printscreen: Youtube/ Zamediatelevizija

Nema toga ko do sada nije čuo za čuvene Rajačke pivnice ili pimnice, koje su učinile Negotinsku krajinu nadaleko poznatom.

Ali osim njih, postoje i Rogljevačke pivnice, koje su nepravedno zapostavljene i mnogo ređe pominjane.

Tradicija u selu Rogljevo

Osim u selu Rajac, vinova loza se od ranije uzgaja i u negotinskom selu Rogljevo. Tačnije, postoji priča da su se stanovnici ta dva sela zapravo u prošlosti dogovorili da izgrade posebna sela, u kojima će samo praviti vino.

Za tu svrhu su izgradili specijalne kuće od kamena, od kojih je svaka bila svojevrstan vinski podrum.

Najstarija pimnica u selu Rogljevo potiče iz perioda 18. veka.

U vreme kada je pravljeno vinsko selo, prema dostupnim podacima je u selu Rogljevo postojalo ukupno 162 kuće. A nedugo nakon dogovora meštana, tu je izgrađeno 2 pimnice više, odnosno 164 ukupno.

Nažalost, danas neke od njih nisu baš najbolje očuvane.

rajačke pivnice Printscreen: Youtube/ Zamediatelevizija

Ne samo da na području Negotinske krajine uspevaju vrste poznate kao Game, zatim Merlot i Shardone, već se malobrojni meštani trude da zasade i održavaju zasade određenih autohtonih sorta.

Kada je u pitanju crno vino, autohtona sorta je tamjanika, dok je takozvana bagrina, autohtona sorta od koje se spravlja belo vino, odličnog kvaliteta. Zahvaljujući biljci začinjak, koja uspeva samo u tom kraju zemlje, crna vina iz Rogljevačkih pivnica dobiajju intenzivniju boju, po kojoj su, između ostalog i prepoznatljiva.

Francuska vianrija u Negotinskoj krajini

Da celokupan ambijent bude još interesantniji za posetu turistima iz celog sveta, u Rogljevu se nalazi i pimnica u vlasništvu bračnog para iz Francuske.

rajačke pivnice Printscreen: Youtube/ Zamediatelevizija

Zapravo su oni pre par godina došli u Kladovo, a zatim i u selo Rogljevo, jer su bili u potrazi za zemljištem, koje će odgovarati njihovim zahtevima za uzgoj vinove loze. Naime, želeli su da uzgajaju vinovu lozu na zemljištu, koje će dati maksimalno kvalitetan prinos i od koga će i moći vrhunska vina da budu napravljena.

Slučaj je hteo da prvo probaju neko od vina iz sela Rogljevo, a onda su ubrzo i pokrenuli svoju vinariju.

Danas se svi njihovi proizvodi izvoze u Francusku, a pre pandemije korona virusa je selo Rogljevo posećivao beliki broj turista iz celog sveta, s tim što su, čini se francuski turisti bili najbrojniji.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA