≫ 

Na livadama ove magične srpske planine možete da vidite divlje konje: Lepota koje nismo ni svesni!

Takođe je poznata po tvrđavi Maglič, u dolini reke Ibar

  • 0
planina stolovi Printscreen: Youtube/ Ana Gromovic

U srpskom srednjevekovnom manastiru Žiča, nadomak Kraljeva se nalazilo sedište prve srpske arhiepiskopije. A tamo je stolovao, kako bi rekli naši stari i prvi srpski arhiepiskop Rastko Nemanjić, potonji monah Sava. Upravo sa njim se dovodi u vezu i naziv planine Stolovi, čiji se najviši vrh, Kamarište, nalazi na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

Zaštitni znak Stolova

Mnogima je manje poznata informacija da ova planina spada među retke u Srbiji, na kojoj možete videti i poludivlje konje.

U prošlosti, to su bili domaći konji, ali su ih stanovnici mesta u okolini tu dovodili na ispašu u toku leta. Međutim, nedugo nakon toga se ti konji više nisu vraćali u štale kod vlasnika, te su počeli da žive na ovoj planini.

Način života su u velikoj meri prilagodili novim uslovima i staništu.

Zbog teških uslova u toku zime, nereteko se događa da vlasnici i članovi Udruženja ljubitelja konja Stolovi, jednostavno ne mogu da stignu do ovih životinja i donesu im hranu, pa naročito slabiji konji stradaju.

Upravo članovi tog udruženja najpre pokušavaju da osiguraju opstanak ovih divnih životinja. Sada se već može smatrati tradicijom da svake godine na Božić članovi tog udruženja organizuju vrlo interesantan događaj u Kraljevu. Naime, oni izaberu one konje među njima, koji su najpitomiji, pa ih upregnu u svoje fijakere i prodefiliju tako kraljevačkim ulicama.

Srednjevekovno utvrđenje

Osim po poludivljim konjima, planina Stolovi je poznata i po tvrđavi Maglič, koja se nalazi u dolini reke Ibar, na području ove planine.

Inače, tvrđava za koju se veruje da ju je izgradio car Uroš I se smatra najbolje očuvanom u našoj zemlji. Barem kada su srednjevekovne tvrđave u pitanju.

Iako je uobičajeno da se tvrđava Maglič naziva još i Jerinin grad, budući da postoje tvrdnje da je za njenu gradnju bila zaslužna supruga Đurđa Brankovića, Jerina, mnogi stručnjaci nisu sa time saglasni, a primarno zbog vremena njenog nastanka.

planina stolovi Printscreen: Youtube/ RSFranceIDF

S proleća, početkom maja svake godine, ljubitelji prirode i planinarenja imaju prilike da uzmu učešće u manifestaciji Narcisu u pohode, koja se na ovoj planini organizuje.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA