5 najlepših vrela u Srbiji koja u jesen izgledaju magično: Ne propustite priliku da ih posetite!

Provedite idealan vikend u prirodi

  • 2
Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava Telegraf.rs

Uprkos tome što nisu toliko popularna kao planine, vrela u Srbiji ovog leta postale su jedna od najposećenijih turističkih destinacija.

Zbog drastičnih ograničenja u pogledu prelaska granica, PCR testiranja i manjka finansija, okrenuli smo se onoj staroj „Upoznajte domovinu da biste je više voleli“. Pored banja, seoskog turizma i odmora na planinama, veliki broj građana Srbije provodio je vikende na malo poznatim destinacijama koje su nepravedno zapostavljene. Srpska vrela tako su „preko noći“ postala pravi hit.

I sada, kada su pooštrene mere zbog pandemije korona virusa, obilazak najlepših vrela Srbije može da bude vaš izbor za „punjenje baterija“ i beg od tmurne svakodnevice.

Bistra voda, bujno zelenilo i mir koji samo priroda može da pruži tri su jaka razloga da do kraja godine posetite barem jedno od pet najlepših vrela u našoj zemlji.

Krupajsko vrelo

Nalazi se podno planine Beljanice na istoku Srbije, u blizini Manasije i Ravanice, a svojom lepotom oduzima dah.

Ovog leta Krupajsko vrelo bilo je najpoznatija turistička destinacija i novo omiljeno mesto influensera zbog nestvarno lepe prirode koja ga okružuje, ali i zbog tirkizne boje vode koja deluje umirujuće.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Travel (@travel_sk95)

Veruje se da dubina Krupajskog vrela dostiže čak 123 metra. Temperatura vode je oko 10 stepeni Celzijusa, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C.

Žagubičko vrelo

Žagubičko vrelo, odnosno Vrelo Mlave, spada u hidrološke spomenike prve kategorije. Na dnu vrela nalazi se sifonski kanal iz kog voda dotiče pod velikim pritiskom. Žagubičko vrelo pliće je od Krupajskog – duboko je 70 metara, ali je toliko bistro da se do 10 metara od površine može videti podvodni svet.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Aida (@aminas_alterego)

Posebno je impresivna njegova modro-zelena boja koju duguje algama. Prostor oko vrela je lepo uređen, a kao i kod Krupajskog vrela okolina je pošumljena.

Vrela Gradca

Nalazi se u blizini manastira Ćelije, podno planine Povlen, a po snazi je najmoćniji i najviši izvor u Srbiji.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Milica Jevtić (@_milicaj90)

Reka Gradac je sama po sebi specifična reka, jer se od svog izvorišta i preko svog toka različito ponaša –teče kroz klisurasti krajolik u dužini od 28 kilometara.

Sam kanjon Gradca dugačak je 22,7 kilometara. Vrela Gradca nižu se čitavim tokom reke.

Taorska vrela

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode koja se nalaze u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

Nekada su bila redovna ponuda na stranicama turističkih brošura stare Jugoslavije, a ove godine su ponovo dospela u žiđu interesovanja turista. Do vrela se može doći iz Valjeva putem koji ide preko Lelića i Mravinjaca.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели М Д (@milosdphoto)

Liče na vodopade kakve smo navikli da viđamo na egzotičnim destinacijama. U Donjem Taoru nekada je postojalo 12 vodenica, a sada su ostale samo dve.

Vrelo Perućac

Ovo vrelo je s razlogom ponos zapadne Srbije – izgleda impresivno, odlikuje ga čista i bistra voda koja se spušta sa visine od 10 metara. Nalazi se u blizini Tare, Zlatibora i Zlatara, pa je idelano za odlazak na izlet ukoliko odmarate na nekoj od ovih planina.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Магична Србија (@magicna_srbija)

Prosečna izdašnost Perućačkog vrela iznosi 330 litara u sekundi, a prosečna temperatura vode je oko 10 stepeni. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom, a u blizini se nalazi restoran u kom se možete okrepiti specijalitetima karakterističnim za ovaj deo Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    25. novembar 2020 | 18:39

    Hvala za tekst o Zagubicnom vrelu, zapravo evocirsla sam uspomenu iz 1966god.Ja sam te godine u junu diplomirala u srednjoj med. skoli u Zajecaru, posto sam se odjavila iz Zajecarskog internata, roditelji su me smestili 3 dana kod svojih prijatelja Sokobanjaca porodice Jovanovic. Divna porodica imali su dva sina mladji od mene, Jovanovi i, hteli su da me nagrade izletom do izvora Mlave. Bila sam tada prvi put, ali i nazalost zadnji, zivot me je odveo u neke druge krajeve nase krasne Srbije. Hvala na objavi i divno sam se setila divne, porodice Jovanovic.

  • Ne mogu

    25. novembar 2020 | 19:03

    Zbog korone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA