≫ 

Ovde raste najkvalitetnija bukva u Evropi: Planina koja je nepravedno zapostavljeno srpsko blago

Crni vrh je sa 881 metar nadmorske visine najviši na ovoj planini

  • 3
Boranja Foto: Youtube/Printscreen/ Slobodan Stefanovic

Drvo bukve koje raste na planini Boranja u Srbiji se sa pravom smatra ako ne najkvalitetnijim u celoj Evropi, onda definitivno jednim od najkvalitetnijih. Pretpostavlja se da tome najpre doprinose klimatski uslovi, koji su odlični za rast bukve, ali i sastav terena i njegova konfiguracija, kao i bogatstvo zemlje i voda na ovoj planini.

Nepravedno zapostavljena srpska planina

Smeštena u zapadnom delu naše zemlje, na međi tri opštine, Krupnja, Loznice i Malog Zvornika, planina Boranja je, čini se u turističkom smislu nedovoljno iskorišćena.

Crni vrh je sa 881 metar nadmorske visine najviši na ovoj planini, koja ulazi u sastav Dinarida.

Rezervat drveta bukve, koji se prostire na površini većoj od 15 hektara se nalazi na istočnoj strani ove planine. Sam rezervat se nalazi pod zaštitom, kao i veći deo teriteroije Boranje. Interesantan je podatak da se procenjuje da su pojedini primerci bukovih stabala, koja se mogu videti u ovom rezervatu, starija čak više od 200 godina.

Boranja Foto: Youtube/Printscreen/ Green Adventure Fruska Gora

U nadležnosti Javnog preduzeća „Srbijašume“ se danas nalazi ovaj rezervat, a o njemu vodi brigu lozničko Šumsko gazdinstvo „Boranja“.

Prirodna bogatstva Boranje

A osim izuzetno kvalitetne bukve, planina Boranja se može pohvaliti i pečurkama, koje se mogu naći na tom području, a koje se smatraju vrlo kvalitetnim.

Boranja je bogata i olovom i cinkom, kao i granitom, ali i vodama.

Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta na ovoj planini svakako upotpunjava celokupnu sliku.

Otkud takav naziv?

Mnogima je prva asocijacija bor, kada čuju za naziv ove zanimljive planine u Srbiji. Međutim, postoji mišljenje da je Boranja nazvana tako zbog nabora, koje su na njenom tlu stvorili brojni planinski potoci.

Danas se na ovoj planini nalazi i istoimeno lovište, ali i planinarski dom nazvan „Šarena bukva“, koji je u vlasništvu lozničkog Planinarskog društva „Gučevo“.

U blizini doma se nalaze i Radaljska banja, kao i spomenik na Mačkovom kamenu, dok je oko 45 minuta hoda udaljen zaštićeni rezervat stabala bukve.

Video: Skijaša na Kopu ima kao da korone nema

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. decembar 2020 | 10:43

    Boranja je najlepse mesto za izletnike, na zalost narod se odseli iz sela Planine, gde Boranjacvecim delom gravitira zbog lose infra dtrukture. Nema puta, nema telefona, nema ambulante.

  • Vesna

    5. decembar 2020 | 21:09

    MOJ ZAVICAJ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA