≫ 

Zimovanje u vreme pandemije: Gde zapravo leži opasnost?

Možda je dr Tiodorović bio u pravu

  • 2
Kopaonik

Foto: Nikola Tomić

Mnogi koji su čitali nedavnu izjavu cenjenog stručnjaka o nastupajućoj zimskoj sezoni i odlasku u neki ski centar su bili zatečeni, u najmanju ruku. Opet, bilo je i onih koji su smatrali da je doktor Tiodorović u pravu kada je rekao da bi "svako ko ode na zimovanje trebalo da rezerviše krevet u bolnici".

Da li to znači da nas zaista opasnost vreba čak i na nekoj od planina u našoj zemlji? Ili je sve to preuveličano?

Da pogledamo realno

 

Nema sumnje da je pandemija korona virusa u jeku u našoj zemlji. Ali uprkos tome, mnogi razmišljaju o tome gde će da provedu nastupajuće praznike i zimski odmor.

Čitajući takve izjave, niko ne može da ostane ravnodušan. Jer ako jedan stručnjak tako nešto kaže, onda sigurno postoji razlog za to.

Pa o čemu se, zapravo, radi?

 

Niko nije rekao da će se sigurno zaraziti osobe koje odluče da, recimo, samo šetaju stazama na Zlatiboru ili Goliji, Zlataru ili nekoj drugoj srpskoj planini. Ali će iste te osobe morati u nekom trenutku da idu među ljude, što bi rekao naš narod.

Rumunija, skijalište Poiana Brasov zimovanje skijanje

Foto: Shutterstock

Otići će, recimo u restoran na ručak ili večeru. Tamo će svakako skinuti maske, što je i logično, jer će morati da obeduju.

A onda će otići, na primer, u kafić na kafu i isto će morati da skinu maske u nekom trenutku. Barem dok ne popiju kafu. Tamo će biti još mnogo drugih ljudi, u istom, zatvorenom prostoru. I niko ne zna ko je od njih zaražen, a ko možda ne ispoljava simptome.

Zatim će ta ista osoba, naravno, otići u smeštaj. Posebno kada su u pitanju hoteli, koliko god da je higijena na visokom nivou, uvek postoji mogućnost zaraze.

Svi znamo da nije moguće otići na zimovanje i potpuno se izolovati. Zato se postavlja pitanje da li je možda doktor Tiodorović preuveličao rizik od zimovanja ili postoji zaista realna bojazan da će mnogi koji odluče da nastupajuće praznike provedu u nekom od ski centara biti zaraženi korona virusom.

Šta vi mislite?

 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. decembar 2020 | 21:37

    Ljudi uživajte u životu. Dišite punim plućima. Ne dajte da vam pojedini vidovnjaci određuju kako da živite. I verujte u Gospoda Boga. A ne u masku i vakcine.

  • Neko

    7. decembar 2020 | 22:48

    Postoje i apartmani u kojima sami mozete pripremiti nesto za jelo i skuvati kaficu, zasto ne uzivati u zimskim carolijama, snegu, setati na otvorenom, praviti sneska sa decom i za promenu udisati cist vazduh i pobeci iz grada, odmor i relaksacija takodje doprinose imunitetu 😊. Samo pozitivno i bez straha...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA