≫ 

Upozorenje na najpopularnijem Instagram mestu u Srbiji retko ko vidi dok se fotka: Ovde živi zver

Svi trče da se slikaju na Banjskoj steni, ali malo ko zna šta bi trebalo da radi ako na putu do ovog vidikovca naleti na mrkog medveda

  • 13
Vidikovac Banjska stena, Tara foto: Nebojša Stojaković

Vidikovac Banjska stena na Tari od prošlog leta postao je apsolutni hit na Instagramu. Svi koji su želeli da naprave nezaboravne fotke kod kanjona reke Drine hrlili su na ovu destinaciju i neumorno pravili selfije.

Ali, malo je onih koji su obratili pažnju na upozorenje koje je istaknuto na tabli, a koje bi mnoge nateralo da - ako ništa drugo - makar budu oprezniji na putu do Banjske stene.

Naime, na području Nacionalnog parka Tara postoji rizik od „bliskog susreta“ sa mrkim medvedom, jednim od najkrupnijih predatora na svetu!

- Na području Srbije najveća brojnost mrkih medveda je upravo na području Nacionalnog parka Tara i iznosi oko 40 jedinki. Tara je jedinstveno utočište za medveda u zapadnoj Srbiji, pre svega reljefom, vegetacijom, obiljem nepristupačnih i zaklonjenih mesta za zimovališta, kao i obiljem raznovrsne i lako pristupačne hrane – navedeno je na tabli.

Iz Nacionalnog parka Tara upozoravaju posetioce da su male mogućnosti da na ovom terenu sretnu medveda, ali savetuju kako bi trebalo postupiti ako do tog neželjenog susreta ipak dođe.

- U slučaju susreta stati i ne činiti nikakve nagle i oštre pokrete, niti davati bilo kakve zvučne signale. Ostati miran u mestu – savetuju iz NP Tara.

Na tabli su, takođe, i fotografije otiska prednje i zadnje šape medveda, kako bi posetioci ovog dela Srbije mogli da prepoznaju da li je predator u blizini.

Zato, ako nameravate da se zaputite na najlepši vidikovac u Srbiji, ne ignorišite ovo upozorenje. Sigurno je da ćete tokom šetnje ili džoginga do Banjske stene uživati u prelepoj prirodi, ali otvorite „četvore oči“. Ne zaboravite onu narodnu – kad vidiš medveda, pravi se mrtav!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zpcky

    13. januar 2021 | 13:11

    Lepota je u oku posmatrača. Ovaj vidikovac je stvarno lep, a da li je i najlepši... Tara je divlja a pitoma, sve preporuke, ali toliko je još lepih planina u Srbiji, istražite ih. Pozdrav svim ljubiteljima planina!

  • Haha

    13. januar 2021 | 16:08

    Ajd da vidim deliju koji ce stajati mirno dok ga medo obilazi i njuska .

  • Lejla

    13. januar 2021 | 12:42

    Ostati miran...međedu ručak serviran...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA