≫ 

Ova opština u Banatu je dom "srpskog Džejms Bonda" i jednog posebnog muzeja

Naziv naselja se vezuje uz partizana, Miloša Popova.

  • 0
Duško Popov i IJan Fleming Foto: Printscreen/BBC Reel

Na teritoriji Srednjebanatskog okruga se nalazi i opština Bečej. Jedno od naselja te opštine je i Novo Miloševo, u kome živi oko 6.000 stanovnika.

Kada su po završetku Drugog svetskog rata sjedinjena sela Beodra i Dragutinovo, odnosno Karlovo, nastalo je Novo Miloševo. Naziv naselja se vezuje uz partizana, Miloša Popova.

A osim čuvenog košarkaškog trenera Ranka Žeravice, iz tog naselja je bio i "srpski Džejms Bond", Duško Popov, koji je, kažu, sarađivao i sa britanskom i sa nemačkog tajnom službom.

Jedinstveni srpski muzej

Iako je na ideju da prikuplja stare traktore brat Ranka Žeravice, Milivoje, došao slučajno, nije ni slutio da će na taj način postaviti temelje jednoj izuzetno značajnoj instituciji u Srbiji.

Osim brojnih traktora koji su otrgnuti od zaborava, u muzeju koji vodi Milivojev sin Čedomir se nalazi i primerak koji se smatra zvanično najstarijim traktorom u celoj našoj zemlji, koji je sačuvan. Reč je o traktoru „Hart-Parr 30“, koji je proizveden 1920. godine u Americi.

Međutim, to nije sve. Muzej Žeravica se može pohvaliti i odličnom postavkom starih fotografskih, ali i radio aparata, gramofona i projektora. Tu su i vršalice, motokultivatori,  parne mašine, kombajni i drugi nadasve zanimljivi eksponati.

muzej žerajica Printskrin: Youtube/ I love Zrenjanin

Posetioci mogu upoznati različite stare zanate, a u stalnoj muzejskoj postavci se nalaze i stari bicikli i motocikli, kao i alati i drugi predmeti.

Kuća dede Duška Popova

Da sve bude još zanimljivije, sredstvima koja je u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ ovaj jedinstveni muzej dobio od Ministarstva kulture i informisanja početkom 2018. godine je obnovljena kuća u kojoj je živeo Omer Popov, deda srpskog Agenta 007.

Ta kuća je deo muzejskog kompleksa Žeravica.

Koliko košta karta za Muzej Žeravica?

Za razliku od mnogih drugih muzeja, ulazak u ovaj, koji je jedinstven na tlu naše zemlje se ne naplaćuje.

Radnim danima između 8 i 16 časova je otoren za posetioce Muzej Žeravica, kao i subotom u periodu od 8 do 13h.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA