≫ 

U Srbiji postoji vrelo u kom možete da se kupate i usred zime: Voda iz Mačve blagotvorna za zdravlje

Idealne destinacije za istinske ljubitelje prirode

  • 0
đokini virovi

Printskrin: Youtube/ Trkaci iz Blata

Ljubitelji prirode neprekidno se trude da pronađu neku novu atrakciju. Na svu sreću, u našoj zemlji njih ne manjka. Samo treba istraživati.

Ne mora se odmarati samo u etno selima ili na planinama. Može se odmor provesti i u prirodnim vrelima, koja su poznata po vodi optimalne ili visoke temperature, iako to možda kod nas nije u tolikoj meri još zaživelo.

Đokini virovi

 

Desna pritoka reke Veternice, koja protiče kroz Leskovac je reka Vučjanka. Izvire na planini Kukavici i duga je oko 18 kilometara.

U pojedinim delovima kanjon ove reke dostiže čak oko 300 metara dubine. Baš zbog tako visokog pada, ona formira brojne slapove i vodopade, ali i virove.

Ova reka je među ljubiteljima prirode poznata posebno po prirodnim udubljenjima, koja liče na bunare ili lonce i poznata su pod nazivom Đokini izvori.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели WALKABOUTERS (@walkabouters)

 

U njihovoj blizini, nizvodno od kanjona i hidroelektrane Vučje, nalazi se i najveći prirodni bunar, koji nosi naziv Devkazan.

U najjužnijem delu ovog kanjona su smešteni Đokini virovi. Tek oko 5 metara je reka široka u tom delu, a i u jednom i u drugom prirodnom bunaru je prosečna temperatura vode u toku leta oko 23 stepena. Gornji vir je dubok oko 2,5 metara, a njegova širina je oko 15 i dužina oko 5 metara. Dubina donjeg vira je oko 4,5 metara, dok je njegova dužina oko 10, a širina oko 20 metara.

Za razliku do donjeg vira, u kome je voda praktično potpuno neprovidna, u gornjem je ona skoro potpuno providna. Zato u donjem viru voda izgleda kao da je crne boje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Вучје Србија Official® (@vucjegram)

 

Ukoliko dođe do višeg vodostaja, on obično prelije gornji vir, tako da se u njemu posetioci tada ne mogu kupati.

Na potezu do obližnje hidroelektrane postoji još dosta prirodnih kadica, ali su one prilično malih dimenzija i dubine tek oko 1,5 metara.

Definitivno je najposećeniji Devkazan, mada obično mlađi posetioci odlučuju da uživaju u lepotama Đokinih virova, koji su baš zbog svoje teže pristupačnosti i interesantniji.

Banja Jokin grab

 

Okolina Bogatića je poznata po brojnim termalnim izvorima, pa zato i ne čudi što se ova neobična banja baš tu i nalazi.

Ono što se smatra naročitom prednošću banje Jokin grab jeste što je, praktično otvorena u toku cele godine, jer je na izvorištu temperatura vode čak 78 stepeni. Posetioci imaju mogućnost da uživaju u kupanju u kanalu, u kome je temperatura vode vrlo slična temperaturi ljudskog tela, što je malo više od 35 stepeni.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Banja "Jokin Grab "- Bogatić 🌏 (@banja_jokin_grab_1998)

 

Smatra se i da je voda u ovoj banji lekovita, te da pomaže obolelima od astme, spondiloze i išijasa, ali i različitih kožnih oboljenja.

Ulaz u ovu zanimljivu, potpuno prirodnu banju se simbolično plaća, jer su domaćini obezbedili posetiocima i mogućnost korišćenja zagrejane prostorije, u kojoj se nalazi posluženje.

Zemlja na kojoj se nalazi ova banja je pripadala izvesnoj baka Joki, a na tom imanju se nalazilo i dosta graba, pa otuda i njen naziv.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA