≫ 

Planina sa "tri glave" na jugozapadu Srbije: Još uvek nije popularna među turistima

Zato je idealna destinacija za ljubitelje netaknute prirode

  • 3
troglav Printskrin: Youtube/ Put pod noge

Baš nasuprot tvrđave Maglič, koja datira iz srednjeg veka i planine Stolovi nalazi se planina neobičnog i oblika i naziva.

Smeštena na levoj obali reke Ibar, u neposrednoj blizini Kraljeva, planina Troglav je okružena trima rekama. Osim planine Stolovi, u njenoj blizini se nalaze i planine Jelica i Čemerno.

Planina sa tri glave

Tri vrha ove planine se nalaze prilično blizu jedan do drugog, pa se pretpostavlja da otuda i potiče ovaj simboličan naziv.

Najviši vrh Trogalava je Kom i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.178 metara. Druga dva vrha su Severni, koji je na 1.147 metara nadmorske visine i Južni, čija je visina 1.174 metra.

Iako nije eksploatisana u turističkom smislu, planina Troglav je naročito zanimljiva planinarima i ljubviteljima prirode. Njen reljef karaktrišu ne samo brojni grebeni, nego i jaruge i dubodoline.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Frozen Lake (@__dragana__)

Pogled kojim će posetilac biti nagrađen ukoliko osvoji neki od vrhova ove planine zauvek će mu ostati u sećanju. Ne samo da se odatle pruža pogled prema planini Stolovi, nego se može videti i planina Rudnik, kao i dolina Zapadne Morave, ali i Dragačevo, Kraljevo i Čačak.

Okolina Troglava

Pored toga što je ova planina sama po sebi atraktivna, blizina reke Ibar, ali i grada Kraljeva, je čini još zanimljivijom.

U neposrednoj blizini se nalazi i srpski srednjevekovni manastir Žiča, kao i Mataruška banja. Ne treba zaboraviti ni dolinu reke Ibar, kao i srednjevekovnu tvrđavu Maglič, koja se uz planinu Stolovi, praktično nalazi prekoputa Troglava. Bogutovačka banja je smeštena nedaleko od ove planine, koju je priroda obilato darovala lepotama.

Od kraljevačkog planinarskog doma „Železničar“ do najvišeg vrha ove planine kreće staza, koju često koriste planinari. Treba biti samo obazriv i krenuti u upoznavanje Troglava organizovano. Posebno ukoliko se ova planina posećuje u toku leta, valja znati da su izvori pitke vode na njoj prilično oskudni.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. januar 2021 | 18:40

    Svaka planina je izvor zdravlja,njen eho zdravlja jaca vas imunitet,sveopste stanje i podmladjuje,voda i vazduh melem koji trebate sa radoscu da unesete u sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA