≫ 

Ova srpska planina je idealna za porodični odmor sa decom: Cene pristupačne, atrakcija u izobilju

Evo zašto je Goč idealan za decu

  • 4
Goč planina Foto: Youtube/Printscreen/Maja Pile Travel Journal

U okviru Severnokopaoničkih planina, u neposrednoj blizini jedne od najstarijih banja u našoj zemlji se nalazi planina Goč. Spada u red nižih planina, a na 1.216 metara nadmorske visine se nalazi vrh Ljukten, koji je i najviši.

Oko 215 kilometara deli planinu Goč i prestonicu naše zemlje. Od Niša je ova planina udaljena oko 130, a od Novog Sada nešto više od 300 kilometara.

Idealna planina za decu

Dužina dve ski staze, koje se nalaze u neposrednoj blizini hotela „Dobre vode“ je 300 metara, a namenjene su početnicima i deci. Na njima su dostupna i 2 ski lifta.

Na oko 150 metara udaljenosti od hotela se nalazi i žičara, čija je dužina 1.150 metara. A tu je i ski staza duga 1.400 metara. S obzirom na to da staza ima blagi pad u gornjem delu, to je ona odlična za početnike u skijanju i za mališane. Skijaši koji se smatraju rekreativcima obično uživaju u donjem delu staze, koji je nešto strmiji.

Pored toga, na planini Goč postoji i skakaonica visoka 30 metara, kao i 5 staza namenjenih za rekreativno šetanje, koje su propisno obeležene. One su označene bojama, a osim po dužini, razlikuju se i po karakteristikama. Dužina pešačkih staza na Goču varira od 5 do 18,5 kilometara.

Još dve ski staze namenjene početnicima, duge 500 metara se nalaze na padinama Goča prema Vrnjačkoj banji. U tom delu se posetiocima nudi mogućnost i da koriste terene za tenis, rukomet, košarku i odbojku.

Cene na Goču

Četvoročlana porodica, koja želi da uživa sa maloletnom decom na ovoj planini polovinom februara to može da učini po ceni od oko 360 evra. Cena uključuje 6 noćenja u smeštaju, odnosno apartmanu u privatnoj vili, koja je od centra udaljena oko 2 kilometra.

Dostupan je smeštaj i u brojnim privatnim kućama, ali i u hotelu „Piramida“, koji se nalazi na oko 300 metara udaljenosti od centra, u kome cena prenoćišta iznosi 1.600 dinara. Cena noćenja u etno brvnari „Jež“, koja je oko 3 kilometra udaljena od centra, iznosi 17 evra po osobi.

Atrakcije Goča

Osim Vrnjačke banje, koja se u neposrednoj blizini ove planine nalazi, tu je i Rimsko groblje. Na tom mestu se nalaze grobovi članova plemena Sasa, koji su još u doba vladavine dinastije Nemanjić, kao vrsni rudari bili angažovani u tom području na vađenju rude i topljenju gvožđa.

Veštačko jezero Selište se nalazi na Goču. Iako nije predviđeno ni za pecanje ni za kupanje, priroda oko ovog jezera ostavlja posetioce bez daha.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    29. januar 2021 | 18:35

    ⛷️⛷️🏂ko se splaninom druzi zivot mu je duzi⛷️⛷️⛷️⛷️⛷️⛷️⛷️⛷️

  • JJ

    29. januar 2021 | 20:24

    Divna planina, za pravi odmor

  • Nina

    30. januar 2021 | 09:16

    Tako bih rado posla sa porodicom Al se nema para.jedva za preziveti.Radi se nije da se ne radi Al nema za luksuz.Jos u nasim krajevima ne pada sneg.Mi smo na moru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA