≫ 

Svi hrle na Zlatibor, a najbliži grad na Đetinji zaobilaze: Kako je Užice dobilo ime

Nekoliko legendi se vezuje za nastanak grada na obalama reke Đetinje

  • 9
Kadinjača Užice Foto: Rina.rs

Smešten na teritoriji Zlatiborskog okruga, grad Užice je čini se nepravedno zapostavljen. Mnogi turisti rado biraju Zlatibor i njegovu okolinu, ali Užice ipak uglavnom ne upoznaju dobro.

Sam grad leži na obalama reke Đetinje, koja je i jedno od obeležja Užica.

Grad na obali Đetinje

Nadmorska visina na kojoj leži Užice je 411 metara, mada ima područja grada koja se nalaze i iznad 600 metara nadmorske visine.

Smatra se da su Iliri bili prvobitni stanovnici ovog područja, te da se u periodu vladavine Rimljana tu nalazio antički grad Kapedunum.

Srednjevekovnoj državi Raškoj ovaj grad biva pripojen oko 1180. godine. Užicem je vladao župan Stracimir, a kasnije i kralj Dragutin, dok se prvi pomen naziva grada vezuje za spis iz 1329. godine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Užice Online (@uzice.online)

Ipak, čini se da je najznačajniji vladar bio Nikola Altomanović, o čemu svedoči i činjenica da je simbol grada Užica upravo njegov grb.

Zanimljivosti o Užicu

Ranije poznat kao Titovo Užice, ovaj grad je preimenovan 1992. godine.

Osim ostataka stare užičke tvrđave, koji se nalaze baš iznad pomenute reke Đetinje, jedna od znamenitosti grada je i hidroelektrana na toj reci. Naime, zna se da je ona izgrađena 1900. godine, te da je prva na teritoriji tadašnje zemlje koja je funkcionisala prema Teslinim principima. Ujedno je i druga takva hidroelektrana u celom svetu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Užice Online (@uzice.online)

U Užicu se nalazi i crkva brvnara Svetog Marka, a u blizini grada je i Memorijalni kompleks „Kadinjača“.

Legende o nastanku grada

Posebno je zanimljiva priča o nastanku naziva ovog grada, o čemu postoji nekoliko različitih legendi. U svakoj od njih se, naravno, pominje i pojam žice, za koji se veruje da ima veze sa nazivom grada.

Jedna od interesantnijih legendi je vezana za priču o jednom dućanu koji su često posećivali lopovi, a nalazio se na području današnjeg grada. Baš zato je vlasnik odlučio da oko tog dućana postavi žicu. Lopovi su došli, ali su se zakačili za žicu i sasvim slučajno uspeli da se spasu. Ali tada su uzviknuli da neće više u žice, od čega je prema toj legendi nastao naziv današnjeg grada.

Ako odlučite da posetite Užice, prošetajte i do obala reke Đetinje, te posetite hidrocentralu. Tu obratite pažnju i na dve vrbe, koje tako rastu da izgledaju kao da se grle.

Prema lokalnoj legendi, one tako rastu, kako bi svedočile o velikoj ljubavi dvoje mladih, čije porodice nisu dozvolile da se venčaju. Zato su oni u smrt sa tog mesta skočili zajedno u Đetinju i o tome danas svedoče baš te dve vrbe, koje rastu isprepletane jedna preko druge, baš kao dvoje zaljubljenih koji se grle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posmatrac

    24. februar 2021 | 10:31

    Najlepši i najdraži grad,031...

  • Срб

    24. februar 2021 | 10:24

    Па ко би још ишао у титово ужице

  • Vuk

    24. februar 2021 | 13:56

    Samo neka hrle, hahaha, pa onda korona, strašno. Zbog idiota ispašta cela Srbija?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA