Po njoj je Balkan dobio ime: Sve što niste znali o Staroj planini i njenim veličanstvenim vrhovima

Ponos Srbije koji privlači turiste širom sveta

  • 2
Stara planina Foto: Pixabay.com

Najduži planinski masiv u Srbiji je svakako Stara planina ili kako se još zove Balkan, po kojoj je i Balkansko poluostrvo dobilo naziv.

Od Zaječara, pa sve do Crnog mora, čini venac od 550 kilometara, a prirodnu granicu Bugarske u Srbije deli 150 kilometara.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Turizam Srbije (@turizam_srbije)

Sa visinom od 2.169 metara Midžor čini najviši vrh u Srbiji, dok je u Bugarskoj to Botev sa 2.376 metara nadmorske visine.

Stara planina udaljena je od Beograda udaljena 330 kilometara, a do nje se stiže auto-putem Beograd-Niš. Zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog sveta 1997. proglašena je Parkom prirode. Ovde se može pronaći čak 1.200 različitih biljaka.

Za ljubitelje planinarenja, osim Midžora, možete se zaputiti prema jednako atraktivnim vrhovima poput Babinog zuba, Žarkove čuke, Tupnara, Prilepskog vrha... Čarobne šume rezervata "Draganište", "Golema reka" i "Vražja glava" plene svojom lepotom, a već pomenuta bogata flora opčiniće svakog ljubitelja prirode.

Pored ove bajkovite slike, Stara planina je i poznata i po skijalištima koja mame turiste širom sveta. Ovde snega može biti i do 6 meseci u godini, a u zavisnosti od vremenskih uslova, Balkan planina je omiljena destinacija i za ljubitelje planinarenja kao i za paraglajdere.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Uroš Inspire (@inspire___media)

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vukurut (@vukurut)

Planinskim masivom Stare planine dominiraju reke Trgoviški Timok, Beli Timok, Visočica i Toplodolska reka, što ovu planinsku lepoticu čini fascinantnom za svakog posetioca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    1. mart 2021 | 09:52

    Хвала ти Стара Планино на сваком одушком коју пружаш када те посетим. Од малена у свим годишњим добима смо се дружили и наставили да се дружимо. Море је море али планина је за одмор.

  • Srba

    1. mart 2021 | 08:43

    Proglasena za park prirode, a zele da grade MHE? Kako to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA