Po njoj je Balkan dobio ime: Sve što niste znali o Staroj planini i njenim veličanstvenim vrhovima

Ponos Srbije koji privlači turiste širom sveta

  • 2
Stara planina

Foto: Pixabay.com

Najduži planinski masiv u Srbiji je svakako Stara planina ili kako se još zove Balkan, po kojoj je i Balkansko poluostrvo dobilo naziv.

Od Zaječara, pa sve do Crnog mora, čini venac od 550 kilometara, a prirodnu granicu Bugarske u Srbije deli 150 kilometara.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Turizam Srbije (@turizam_srbije)

 

Sa visinom od 2.169 metara Midžor čini najviši vrh u Srbiji, dok je u Bugarskoj to Botev sa 2.376 metara nadmorske visine.

Stara planina udaljena je od Beograda udaljena 330 kilometara, a do nje se stiže auto-putem Beograd-Niš. Zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog sveta 1997. proglašena je Parkom prirode. Ovde se može pronaći čak 1.200 različitih biljaka.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nina Barjaktarović🐲 (@nina_barr)

 

Za ljubitelje planinarenja, osim Midžora, možete se zaputiti prema jednako atraktivnim vrhovima poput Babinog zuba, Žarkove čuke, Tupnara, Prilepskog vrha... Čarobne šume rezervata "Draganište", "Golema reka" i "Vražja glava" plene svojom lepotom, a već pomenuta bogata flora opčiniće svakog ljubitelja prirode.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TravelToSurvive (@traveltosurvive91)

 

Pored ove bajkovite slike, Stara planina je i poznata i po skijalištima koja mame turiste širom sveta. Ovde snega može biti i do 6 meseci u godini, a u zavisnosti od vremenskih uslova, Balkan planina je omiljena destinacija i za ljubitelje planinarenja kao i za paraglajdere.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Uroš Inspire (@inspire___media)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vukurut (@vukurut)

 

Planinskim masivom Stare planine dominiraju reke Trgoviški Timok, Beli Timok, Visočica i Toplodolska reka, što ovu planinsku lepoticu čini fascinantnom za svakog posetioca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    1. mart 2021 | 09:52

    Хвала ти Стара Планино на сваком одушком коју пружаш када те посетим. Од малена у свим годишњим добима смо се дружили и наставили да се дружимо. Море је море али планина је за одмор.

  • Srba

    1. mart 2021 | 08:43

    Proglasena za park prirode, a zele da grade MHE? Kako to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA