≫ 

Vile, ribari i ljubav: Ove legende kruže o najdubljem jezeru u našem komšiluku

Biljanini izvori su opevani u starogradskoj pesmi, a za njihov nastanak se vezuju dve legende

  • 2
Ohridsko jezero Foto: Pixabay

Na samoj granici Albanije i teritorije Severne Makedonije, nalazi se jezero dugo više od 30 kilometara. Zato i nije čudno što se Ohridsko jezero ubraja u jedne od većih na području Evrope.

S obzirom na to da je najveća dubina ovog jezera čak 289 metara, važi i za jedno od najdubljih jezera u tom delu sveta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Hazim Osmanovic 🇧🇦🌱🎤⚖ (@hazim.bosna)

A između Ohridskog i Prespanskog jezera se prostire planina Galičica, koja je okarakterisana i kao Nacionalni park. Na tom području obitavaju brojne biljne vrste, čak više od 1.000 njih. Mnoge od njih uspevaju samo tu, pa se smatraju endemskim.

Biljanini izvori

Na oko 3 kilometara od Ohrida nalazi se lokalitet poznat kao Biljanini izvori. Radi se o izvoru vode iz kraškog masiva.

Naime, u pitanju je „preliv vode iz bazena koji se nalazi iznad otvora odakle ističe voda“, kako objašnjavaju nadležni iz „Ohridskog vodovoda“.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Boro Veljanoski (@scytalemk)

Mada su mnogima Biljanini izvori poznati najpre iz starogradske pesme „Biljana platno beleše“, voda iz tih bazena se koristi za potrebe snabdevanja stanovnika obližnjeg Ohrida, dok se drugi deo koristi za potrebe obližnjeg mrestilišta pastrmki. A ono što od vode preostane i čini zapravo Biljanine izvore.

U zavisnosti od toga u koje doba godine posećujete ovaj lokalitet, zavisiće i da li ćete uživati u njihovoj snazi ili će vas zateći oskudnost vode na tim izvorima. Dešava se da tokom jeseni, ali u ciklusima od tri godine, Biljanini izvori gotovo potpuno presuše.

Legenda o nastanku Biljaninih izvora

Nekada davno je na Ohridskom jezeru postojao zamak, u kome je živela vila po imenu Ezerka. Ona je bila gospodarica jezera i nije joj se dopadalo što ribari dolaze i pecaju ribu. Kako veli legenda, ona je pokušavala da ih spreči, pa se neretko događalo da je prevrtala ribarske čamce i na taj način spašavala ribu koju su upecali.

Izvesni deda Čuna je jednog dana ostao bez unuke Biljane, koju je otela vila. Ali je devojka mnogo plakala, pa su tako nastali i Biljanini izvori.

Ali tu nije kraj ovoj zanimljivoj legendi...

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝐁𝐨𝐛𝐚𝐧 (@banbo_banbo)

Devojčin deda je odlučio da je spasi, pa je napravio brodić, koji vila nikako nije uspela da prevrne. I na taj način je uspeo da spasi unuku.

Postoji i druga legenda o njihovom nastanku. Prema njoj, Biljana je bila devojka koja je baš tu na izvorima prala veš, što i jeste motiv u navedenoj starogradskoj pesmi. Međutim, ona se zaljubila u nekog vođu karavana, koji je tuda prolazio.

No, koja god legenda da vam se dopadne, nema sumnje da je izvesna Biljana iz nekog razloga zaslužna za nastanak jednog od simbola Ohrida.

Video: Veseli petak: Zaronite nonšalantno u vikend kao ovaj momak u ledeno jezero

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA