≫ 

Vazdušna banja na sat vremena vožnje od Beograda: Planina koja leži u srcu Šumadije

Na vrhu Bukulje je sjajan vidikovac, a okolina ove planine je izuzetno bogata i zanimljiva

  • 5
Planina Bukulja Planina Bukulja / Foto: Shutterstock

Od parka u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu postoje obeležene pešačke staze koje vode do najvišeg vrha planine Bukulja. A on se nalazi na 696 metara nadmorske visine.

Hidrometeorološka stanica postoji na vrhu ove planine vulkanskog porekla. Osim Aranđelovčana koji rado posećuju ovu planinu, vrlo često to čine i Beograđani, s obzirom na to da im je do nje potrebno samo oko sat vremena vožnje.

Planina Bukulja Foto: Shutterstock

Lekovita voda i vazduh nadomak Beograda

Ukoliko ste ljubitelj vazdušnih banja, onda su Bukovička banja, ali i obližnja Bukulja najbolja opcija za kratak predah.

Za ljubitelje pešačenja koji posete ovu planinu, dostupna je staza dužine 25 kilometara, a za njen prelazak je potrebno nešto više od 8 sati hoda.

Na samom vrhu planine Bukulje se nalazi osmatračnica, i to na visini od 19 metara. Ako se i umorite tokom penjanja, a zatim dođete do osmatračnice, vrlo je verovatno da ćete sav napor zaboraviti, jer ćete biti nagrađeni veličanstvenih pogledom.

Planina Bukulja je od Beograda udaljena oko 80 kilometara, a u njenoj blizini se osim grada Aranđelovca, nalazi i Bukovička banja, odnosno banjski park.

Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

Okolina Bukulje i znamenitosti

Na padinama ove ne tako visoke planine se nalazi najpre Garaško jezero, koje je udaljeno oko 10 kilometara od Aranđelovca. Ovo veštačko jezero se nalazi na oko 400 metara nadmorske visine i nastalo je 1976. godine. Tada je reka Bukulja pregrađena, kako bi bilo omogućeno vodosnabdevanje obližnjeg Aranđelovca i okoline. Procenjuje se da je oko 20 metara njegova najveća dubina.

Ovde obično dolaze izletnici koji su ljubitelji ribolova, jer osim babuške, ovde mogu uloviti i ribe poput soma, smuđa i amura, ali i druge vrste.

Osim Garaškog jezera, u blizini Bukulje, odnosno Aranđelovca se nalazi i pećina Risovača, koja je po broju poseta u našoj zemlji odmah iza mnogo poznatije Resavske pećine.

Upravo u toj pećini je pronađen skelet pećinskog medveda iz doba praistorije, koji je danas pohranjen u muzeju grada Aranđelovca.

Svakako, ako se već uputite prema Bukulji, ne propustite i posetu Orašcu, mestu na kome je vožd Karađorđe doneo odluku o početku Prvog srpskog ustanka.

Park Bukovičke banje je idealan za šetnju, a u njemu se nalaze i mnoge skulpture, te važi i za možda najveći muzej na otvorenom u zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivko vazno da je sat vremena od beograda

    16. mart 2021 | 20:54

    vazno da je sat vremena od beograda, fo je najvaznije!

  • MIKI

    16. mart 2021 | 20:35

    STRUJANJE VAZDUHA JE JEDINSTVENO NA BUKULJI.JEDNOM REČJU,PREDIVAN KRAJ.

  • Zvele

    16. mart 2021 | 23:09

    Zašto na sat vremena od Beograda ? Što ne kažete na dva sata od Niša .Nije samo prestonica Srbija .......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA