• 2
 ≫ 

Vodopad u Srbiji koji je postao zvezda Instagrama: Ripaljka pleni lepotom

 ≫ 

Više od sedam decenija slapovi na reci Gradašnici zaštićeni su kao spomenik prirode

  • 2
Vodopad Ripaljka 365 dana kroz Srbiju

Foto: Ivan Strahinić

Foto: Ivan Strahinić

Na svega pet kilometara od centra Sokobanje, na planini Ozren, nalazi se vodopad Ripaljka, jedna od mnogobrojnih prirodnih atrakcija Srbije.

Impozantno delo prirode ujedno je i prvi spomenik prirode u nekadašnjoj SFRJ, zaštićen zakonom pre 73 godine. Ali, kako to kod nas obično biva, domaći turisti „otkrili“ su ga tek 2020, kada su zbog pandemije korona virusa mnoge države zatvorile svoje granice, pa je tako nekada čuvena Sokobanja iznova vratila stari turistički sjaj.

Ripaljka je nastala rečici Gradašnici, koja se ispod Sokobanje uliva u Moravicu. Ima 11 kaskada, ukupne visine oko 40 metara, a najveći je visok od 11 do 14 metara, u zavisnosti od godinjeg doba, i poznat je kao Velika Ripaljka.

Prvi sledeći vodopad po visini na Gradašnici visok je pet metara i nosi naziv Mala Ripaljka.

Ako ste se pitali kako je ovaj vodopad dobio ime, odgovor bi trebalo potražiti u jeziku naroda ovog kraja. U narodu se kaže da voda ripa, odnosno skače, pa otud i naziv vodopada Ripaljka.

Velika Ripaljka najveća je kad se tope snegovi – tad visina iznosi oko 14 metara, a leti neretko ume i da presuši, kad su temperature ekstremno visoke. Ima, međutim, mnogo turista koji svedoče da je tokom leta na ovom mestu kraj Sokobanje moguće osetiti takozvani Lenardov efekat, odnosno kupati se u negativnim jonima koji imaju izvanredno blagotvorno dejstvo na organizam.

Vodopad Ripaljka jedan je od najposećenijih i najčešće fotografisanih vodopada u poslednje dve godine u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinic

Video: Da li ste znali da se na 25km od centra Zlatibora nalazi predivni vodopad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    25. novembar 2021. | 20:22

    A što ne navedete i taj podatak, da je ceo tok reke Gradašnice prepun raznoraznog otpada, pa čak i medicinskog, a o divljim deponijama da ne govorimo...

    Podelite komentar

  • JS

    25. novembar 2021. | 21:29

    Postoji i kolo "Ripaljka". Lepo, poletno, žubori kao prelepi vodopad i njegova okolina. Nije se uložilo dovoljno u prirodni silazak, u bezbedan obilazak, a da se ne naruši lepota prirode i samo okruženje reke.

    Podelite komentar