≫ 

"Ovo je rajsko mesto, kojem nema ravna ni na Svetoj Gori": Čudotvorna isceljenja u manastiru Jovanje

Jedan od najlepših manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri se nalazi u njenom centralnom delu. Manastir je poznat i po čudotvornoj Bogorodičinoj ikoni

  • 4
Manastir Jovanje, Ovčarsko-kablarska klisura Foto: screenshot/Youtube/agro tv srbija

U samom srcu srpske Svete Gore ugnezdio se jedan od srednjevekovnih manastira - Jovanje. Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalazi se po pet manastira sa obe strane reke Zapadne Morave i crkva-pećina Kađenica, kao i crkva Savinje, koja je posvećena Svetom Savi.

Ukoliko krenete starim putem koji vodi kroz selo Rošci, prolazite pored manastira Nikolje i stižete do manastira Jovanje.

I mada je stara crkva bila potopljena prilikom izgradnje hidroelektrane, arhitektura nove crkve i danas privlači pažnju po svojoj lepoti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝓙𝓪𝓼𝓷𝓪 𝓟𝓸𝓹𝓸𝓿𝓲𝓬 (@popovic_jasnaa)

Potopljena stara crkva

Smatra se da je osnovan ovaj manastir pre Kosovske bitke, ali je 1954. godine potopljena prvobitna crkva. Desilo se to tokom gradnje jezera Međuvršje i hidrocentrale na tom jezeru. Postoji i usmeno predanje o nastanku ove svetinje, koje veli da su svetogorski monasi, bežeći ispred pljačkaša, došli na ovo mesto i podigli crkvu.

Manastirska crkva je osvećena 1959. godine.

Prvo pisano pominjanje ovog manastira datira iz 1540. godine. O njemu je pisao i Vuk Karadžić, navodeći da je u pitanju najznačajniji manastir na području Ovčarsko-kablarske klisure. Čak je naveo i da je crkva manastira Jovanje i najveća i najlepša među svim crkvama u tom području.

Tri godine kasnije je sagrađena današnja manastirska crkva.

Kasnije je manastir bio često na meti pljačkaša, da bi polovinom 19. veka bio obnovljen. Nažalost, vrlo brzo posle toga počinje da propada i ostaje bez monaha.

Tokom prošlog veka je veća obnova ove svetinje zabeležena 1936. godine. Godinu dana kasnije je Rafailo Hilandarac iz manastira Kalista doveo 12 monahinja, kako bi manastir bio obnovljen. Kako prenosi sajt Eparhije Žičke, tom prilikom je izgovorio:

- Ovo je rajsko mesto, kojem nema ravna ni na Svetoj Gori Atonskoj!

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Марија Радисављевић (@___malena_88___)

Čudotvorna ikona

I pored toga što je po mišljenju mnogih najlepši, manastir Jovanje je ipak postao poznat po ikoni Majke Božije Brzopomoćnice, znane i kao ikona Majke Božije Jovanjske.

Tu ikonu je Serafim Rus, inače manastirski duhovnik, darovao 1917. godine ovoj svetinji. Zabeležena su svedočenja mnogobrojnih vernika o čudotvornim isceljenjima nakon čitanja molitvi pred tom ikonom.

Video: Privodi se kraju snimanje serijala o srpskom kulturnom nasleđu na KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    4. april 2021 | 21:12

    Treba otici na Svetu goru ko ima mogucnosti.. to mi je plan kad' nakupim lovu..

  • Vuk

    5. april 2021 | 20:42

    Toliko toga divnoga u Srbiji, toliko toga ima da za jedan radnički vek ne može se obići.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA