Crkva u pećini nadomak Pirota jedinstvena je u svetu: U njoj se nalazi neobična Isusova freska

Ne zna se pouzdano ko je izradio ovu fresku, ali je sasvim sigurno da je u pitanju u svetu jedinstven prikaz Isusa Hrista

  • 1
Crkva u pećini, selo Rsovci, Stara planina

Foto: screenshot/Youtube/daginjo

Budući da je jedna od retkih crkava u pećini, a jedina na svetu u kojoj se nalazi prikaz Isusa Hristosa u mladosti, Rsovačka crkva je privukla pažnju svetske javnosti. Toliko, da je Svetska turistička agencija Ujedinjenih Nacija finansirala renoviranje.

Zvanično je crkva Svetih Petra i Pavla u ataru sela Rsovci na Staroj planini, udaljena 20-ak kilometara od Pirota, uvrštena u istorijske retkosti. Od 1981. godine se nalazi i pod zaštitom Republike Srbije, kao kulturno dobro.

Crkva u pećini na Staroj planini

 

Uklesana u brdo Kalnik, omanja ckva u jednoj od brojnih pećina, posvećena je Svetim Petru i Pavlu. Smatra se da je izgrađena tokom 13. veka.

Ne postoje pouzdani podaci o tome ko ju je podigao, ali se pretpostavlja da su to bili sinajski monasi. Isto tako postoji i pretpostavka da je ova crkva zapravo bila isposnica.

Sve dok pre desetak godina nije potpuno obnovljena i uređen prilaz, do crkve se stizalo prilično teško. Staza je bila neuređena i bilo je potrebno uložiti veliki napor da se do crkvice stigne. Međutim, sa uređenjem prilaza, značajno je povećan i broj hodočasnika, tim pre što postoji verovanje da je voda, koja se sliva sa tavanice, lekovita.

Blago vojvode Martina

 

Samo brdo u kome je uklesana i ova neobična crkva je interesantno, najpre zbog lokalne legende, koja o njemu kruži.

Tu je u davna vremena živeo vojvoda Martin i brinuo o meštanima. A onda su hajduci oteli njegovu ženu. Zato je Martin počeo da sakuplja blago, ne bi li je od hajduka otkupio. Sve blago koje je sakupio, prema legendi, sakrio je u jednu od brojnih pećina u brdu Kalik, ali ono do danas nije pronađeno.

Jedinstvena Isusova freska

 

Freska za koju se smatra da je nastala kada i crkva, nalazi se na njenom severnom zidu. U narodu je ta freska poznata kao Ćelavi Isus.

Crkva u pećini, selo Rsovci, Stara planina

Foto: screenshot/Youtube/daginjo

Na njoj je prikazan Isus Hristos Mladenac bez kose, u doba mladosti i po tome je jedinstvena u svetskom fresko slikarstvu.

Nije poznato ko je izradio ovu fresku, ali postoje mišljenja da su to bili monasi sa Sinaja, za koje se pretpostavlja da su izgradili i ovu omanju crkvu u pećini. Takođe postoje mišljenja i da je ovu neobičnu fresku izradio neko iz naroda, mada istraživači smatraju da je to ipak rad nekog umetnika onog vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    18. april 2021 | 19:05

    Ja znam ko je izgradio crkvu. Pa zar svi ne cusmo neki dan u UN da šiptari zajedno sa Grcima imaju kulturu staru preko tri hiljade godina. E sad posto ovdje nema Grka samo cekam kada ce neko iz tog šlja... a da se pojavi i kaže da je i to njihovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA