≫ 

Top 8 destinacija za odmor u Srbiji: Pored planina, i naše banje su magnet za turiste

Iz godine u godinu beleži se rast potražnje vaučera za odmor u našoj zemlji

  • 4
Odmori u Srbiji

Foto: Opština Vrnjačka Banja, Shutterstock, Telegraf.rs

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saoštila je da je zbog izuzetnog interesovanja građana već u deset časova juče, 10. maja završeno evidentiranje i podeljeno svih 20.000 dodatnih vaučera za odmor u Srbiji za koje je Vlada Srbije rebalansom budžeta predvidela još 100 miliona dinara.

- Bilo je očekivano da će dodatni vaučeri biti podeljeni u rekordnom roku, s obzirom na to da se iz godine u godinu beleži rast potražnje vaučera za odmor u Srbiji - izjavila je Matić.

Od ukupnog broja prijava u ponedeljak, najveće interesovanje, kao i do sada, pokazali su penzioneri (54,15%), zatim zaposleni (32,20%) i nezaposlena lica (10,41%).

Najtraženije destinacije su ovog puta bile Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Ribarska Banja, Kopaonik, Sijarinska Banja, Banja Koviljača i Banja Vrujci. Građanima je na raspolaganju bilo ukupno 2.190 ugostiteljskih objekata za koje su mogli da podnose svoje prijave.

Vaučeri za 2021. godinu moći će da se iskoriste zaključno sa 20. novembrom ove godine.

Ukoliko se opredelite za odmor na najpopularnijim destinacijama u Srbiji, evo šta vas čeka od atrakcija na svakoj od njih.

Sokobanja

 

Pored lekovitih izvora, Sokobanja ima veliki broj izletišta, istorijskih spomenika, a tu su i ostaci srednjevekovnog "Sokograda".

Gosti Sokobanje mogu da uživaju u netaknutoj prirodi, kanjonu reke Moravice, Bovanskom jezeru... Izletišta koja se nalaze u samoj banji su Vrelo - Borići i Park Čuka, a u neposrednoj blizini su Lepterija, Ripiljaka, Kalinovica, Očno...

Za ljubitelje avanture, preporuka je da obiđu Vrmdžanski grad koji se nalazi u blizini sela Vrmdža u podnožju planine Rtanj. Na planini Ozren nalazi se vodopad Ripaljka, a u naselju Gradašnica nedaleko od gradskog stadiona nalazi se etno kutak "Grudanjske vodenice". Reč je o dvema vodenicama koje su stare više od 200 godina - u većoj se nalazi etno restoran, a u manjoj radionica starih zanata.

Vrnjačka Banja

 

Kraljica banjskog turizma vekovima je poznata po lekovitim izvorima. Pored toga što je poznata kao lečilište, ona je decenijama već popularna kao destinacija na kojoj se možete dobro provesti, uživati u prelepoj prirodi i ukusnoj domaćoj hrani.

Vrnjački parkovi stari su duže od jednog veka i predstavljaju veliki ponos svih Vrnjčana. Na uređenju parkova radili su najpoznatiji baštovani toga doba i učinili su ih jedinstvenim u Srbiji, a prepoznatljivi su po baroknoj rundeli, smeštenoj ispred termomineralnog kupatila. Vremenom, rundela je postala i jedan od simbola same Vrnjačke Banje.

Tokom boravka u ovoj banji ne bi trebalo propustiti da obiđete svih sedam izvora od kojih su najpoznatiji Jezero i Rimski izvor, potom Most ljubavi, Zamak Belimarković, Japanski vrt, Hram rođenja presvete Bogorodice... U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje je i manastir Ljubostinja, kao i planina Goč.

Zlatibor

 

Iako je po mišljenju mnogih ova planinska lepotica previše urbanizovana, Zlatibor je uz Kopaonik najpopularnija planina za odmor u Srbiji.

Veliki broj hotela i apartmana, ugostiteljskih objekata, ali i pešačkih i skijaških staza čini da Zlatibor bude dobar izbor svakog turiste - i onog koji voli prirodu, ali i onog koji želi da se na odmoru dobro provede i uživa u luksuzu.

Odnedavno na Zlatiboru radi najduža panoramska gondola na svetu, Gold gondola. Putnici koji se opredele za vožnju Gold gondolom će uživati u prelepom pejzažu Ribničkog jezera, a onda dolazi poslednja, najstrmija etapa puta, uspon na sam vrh Tornik. Vožnja traje 25 minuta.

Ribarska Banja

 

Nalazi se na obroncima planine Jastrebac, pripada Rasinskom okrugu, a od Kruševca je udaljena oko 34km. Čari ove banje i njene lekovite izvore prvi su otkrili Rimljani, a prvo kupatilo napravljeno je u doba Carice Milice koja je baš u ovoj banji negovala svoju lepotu.

U banji se nalazi šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C, dok se u ostalim temperature kreću od 25°C do 37 °C.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ribarska Banja (@ribarska_banja)

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ribarska Banja (@ribarska_banja)

 

Ukoliko odlučite da posetite ovu banju, nemojte propustiti priliku da prošetate strmim stazama planine Jastrebac i da uživate u istoimenom izletištu koje je idealno za sportske aktivnosti. Tu je i Avantura park, a u neposrednoj blizini je i grad Kruševac gde možete videti čuvenu gradsku kulu, spomenik knezu Lazaru, Narodni muzej, lokalitet “Lazarev grad” i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike.

Kopaonik

 

Ova planinska lepotica idealna je za odmor tokom cele godine - zimi zbog fantastično uređenih ski-staza, a tokom ostalih godišnjih doba zbog prirode u čijoj lepoti možete uživati šetajući planinskim stazama.

I Kopaonik je, poput Zlatibora, poprilično urbanizovan poslednjih godina, ali to ne umanjuje doživljaj pravog planinskog odmora čim umaknete iz centra planine.

Sijarinska banja

 

Nalazi se na jugu Srbije, u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 metara. Udaljena je 50 kilometara od Leskovca i 330 kilometara od Beograda. Okružena je brdima sa gustom hrastovom i borovom šumom, a u njoj se nalazi čak 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Svi glavni mineralni izvori nalaze se na prostoru kraćem od jednog kilometra, a njihove tenmperature kreću se od 32 do 78°C. Lekoviti faktor u banji je i radioaktivno-sumporovito blato.

Sijarinska Banja nudi veliki izbor rekreativnih aktivnosti - u njoj se nalaze tereni za košarku, mali fudbal i odbojku na pesku. U blizini je i Jablanička klisura, duboka čak 900 metara koju bi svakako vredelo posetiti.

Od kulturno – istorijskih spomenika ističu se stara crkva, kao i lokalitet Justiniana Prima. Takođe, u blizini Sijarinske Banje je i Vranje, grad jedinstven po bogatoj arhitekturi, poznatim umetnicima i srednjevekovnim lokalitetima

Banja Koviljača

 

Bila je lečilište još u doba Ilira, a prvi pisani izvori iz 1533. godine, ukazuju da su ljudi masovno dolazili na njene lekovite izvore. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858. godine.

Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 metara. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine Boranja, Sokolske planine i Cer.

Posetoci Banje Koviljače mogu da uživaju u netaknutoj prirodi, gustim šumama i reci Drini. U blizini se nalaze Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, etnografski park i spomen kuća, kao i nekoliko građevina narodne arhitekture. Nedaleko od Tršića je manastir Tronoša, koga je 1317. godine izgradila Katarina, žena srpskog kralja Dragutina. U blizini su i manastir Sveti Nikola, kao i srednjevekovno utvrđenje Soko grad.

Banja Vrujci

 

Nalazi se u severozapadnoj Srbiji, između Mionice i Ljiga. Kroz banju teče reka Gornja Toplica.

Okolina Banje Vrujci sa svojim prirodnim lepotama veoma je živopisna i najbolje se može upoznati i doživeti u šetnjama uređenim trim stazama. Banja Vrujci i njena okolina geografski pripadaju srcu Srbije, a po atmfosferi, klimi i ambijentu pružaju mir, opuštenost i zdravlje koji su idealni za aktivni odmor i rekreaciju.

Neka od poznatijih turističkih znamenitosti, mesta, izletišta i manastira koja se nalaze u bližoj ili daljoj okolini Banje Vrujci su Ribnička pećina, Struganik gde se nalazi rodna kuća vojvode Živojina Mišića, Mokra pećina koja se nalazi na Ravnoj Gori, kao i tri manastira -  Bogovađa, Lelić i Ćelije.

U neposrednoj blizini Banje Vrujci nalaze se i vazdušne banje Divčibare i Rajac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA